Хванаха хотелиер, наел целия си персонал без трудови договори
Хванаха хотелиер, наел целия си персонал без трудови договори / снимка: Дарик - Добрич

Целият персонал на хотел в Балчик е бил нает на работа без трудови договори, съобщи директорът на Инспекцията по труда в Добрич инж. Младен Мартинов. Инспекторите от Областната дирекция са установили 11 работника без трудови договори. В обекта без необходимото разрешение е работело и едно момиче под 18 години.

Работодателят ще бъде глобен с 11 000 лева, тъй като съгласно действащата нормативна уредба минималната санкция за назначаване на работник без трудов договор е 1 000 лева, обясни Младен Мартинов. Той припомни, че предстои парламентът да гласува увеличение на тази санкция на 15 000 лева.

Случаят с непълнолетното момиче ще бъде предаден на прокуратурата, каквото е изискването в такива случаи. Общо трима младежи под 18 години, работили без разрешение от Инспекцията, са установени в региона през месец юли.

От началото на туристическия сезон над 500 непълнолетни са получили разрешения за работа от Инспекцията по труда в Добрич. По-голямата част от тях са наети в туристически обекти като сервитьори, бармани, продавачи и аниматори.