Хората, които се плашат от грипа, са най-застрашени от него
Хората, които се плашат от грипа, са най-застрашени от него / БГНЕС
Хората, които се плашат от грипа, са най-заплашени от него
23126
Хората, които се плашат от грипа, са най-заплашени от него
  • Хората, които се плашат от грипа, са най-заплашени от него

Хората, които взимат най-много мерки срещу грипа и панически се страхуват да не се заразят, са най-заплашени, смятат психолози. Причината е, че чрез страха се отслабва имунната система на всеки човек.

Според психолога Панайот Рандев - ръководител на Институт „Ре-Генезис", страхът от грипния вирус най-много спомага да се заразим: „По-важното е да повишим възможностите на нашата имунна система да се съпротивлява. Ние сме разделили хората на пет типа в зависимост от отношението им. Първият тип хора не са информирани - много от ромите, много от бедните, хората от улиците, които ровят по кофите дори не знаят, че имат свински грип. Те според нас са 5-10 на сто от населението. Те никога няма и да разберат сигурно. Медицински той се държи неадекватно, малоумно дори в ситуация на грип, обаче психологически той се държи адекватно - неговата имунна система няма да е толкова поразена, колкото и парадоксално да звучи".

Рандев дадев пример и за другата крайност: „Петата група са наречени медикалисти и парадоксално смятаме, че са най-застрашени от грипа. Това са хора, които са силно притеснени за своето здраве. Знаят, че на година ще има по 1000-1500 умрели от грип, те си представят, че и те могат да са в тази група или техните близки и деца".

Според психолозите около 1/3 от случаите на безплодие в семейната двойка се дължат на психологически фактори. Психологическата нагласа „на всяка цена да забременее" блокира този процес при жената, обясни Рандев.