Хомеопатията може да е опасна, ако се прилага без квалифицирани специалисти
Хомеопатията може да е опасна, ако се прилага без квалифицирани специалисти / снимка: sxc.hu
Хомеопатията може да е опасна, ако се прилага без квалифицирани специалисти
67424
Хомеопатията може да е опасна, ако се прилага без квалифицирани специалисти
  • Хомеопатията може да е опасна, ако се прилага без квалифицирани специалисти

Хомеопатията не лекува онкологични заболявания, но може да обере тежките странични ефекти, предизвикани от химиотерапията и лъчетерапията.

Това съобщи д-р Райна Томова, клиничен хомеопат и заместник-председател на Българската медицинска хомеопатична организация.

Според Томова хомеопатията като метод на лечение може да бъде опасна тогава, когато се прилага без консултация от квалифициран специалист.

„За пациентите, които искат да се лекуват чрез тази алтернативна медицина обаче, вече не е проблем да намерят обучен клиничен хомеопат, тъй като броят на тези специалисти в страната към момента надвишава 1000", допълни д-р Томова.

„От химиотерапията се получават повръщания, загуба на косата, тежка отпадналост, един куп странични ефекти, към които можем да добавим и потиснатото състояние на пациента, неговото усещане за безнадеждност и т.н., като всичко това би могло да бъде повлияно с хомеопатията", каза още Томова.

По думите й хомеопатията няма да пребори рака, но ще помогне на пациента да премине по-леко през това изпитание.

„Може да бъде опасна, ако се използва без специалист. Привържениците на това - всеки, който е решил да изкара някакъв курс, да практикува хомеопатия, казва: „Какъв е проблемът, медикаментите са безопасни?". Да, защото се взимат в безкрайно малки дози и не товарят организма. Проблемът идва, когато човек не е квалифициран, не може да се ориентира достатъчно добре в диагнозата. А има състояния и заболявания, които не могат да бъдат лекувани единствено и само с хомеопатия и едно забавяне в диагнозата, едно погрешно диагностициране може да се окаже фатално за пациента или за неговото здраве", обясни Томова.