Хакнаха сайта на православната църква заради Джумая джамия
Хакнаха сайта на православната църква заради Джумая джамия / снимка: БГНЕС
Хакнаха сайта на православната църква заради Джумая джамия
72382
Хакнаха сайта на православната църква заради Джумая джамия
  • Хакнаха сайта на православната църква заради Джумая джамия

Удариха сайта на Българската православна църква. Тази сутрин съдържанието на официалната страница www.bg-patriarshia.bg не може да се зареди.

На негово място се появява текст, на фона на турско знаме, който обяснява, че сайтът е хакнат в отговор на нападението над Джумая джамия в Пловдив. Според мюсюлманските хакери мълчанието на Българската Патриаршия по въпроса се тълкувало като мълчаливо съгласие с посегателствата над мюсюлманските религиозни храмове.

В текста се предупреждава, че атаките ще продължават с пълна интензивност.

„Все по-често ще чувате нашия глас и ще виждате нашата сила," заявяват лицата, ударили сайта, които се представят като Milli Güçler, което в превод на български означава „национална мощност". В средата на февруари, по време на протест в Пловдив се стигна до погром при джамията. Пострадаха граждани, търговски обекти и самата Джумая джамия.

Извършителите на хакерската атаката на сайта на Българската православна църква се определят като „наследници на Османската империя", съобщиха от Светия Синод. В официално изявление Българската православна църква определи случилото се като неприемлива и безсмислена провокация.

От Синода са категорични, че тя няма как да създаде междуетническо и междурелигиозно напрежение. Освен това хакерската намеса била и неоснователна, тъй като веднага след вандалската акция срещу Джумая джамия в града на тепетата, Пловдивският митрополит Николай е изразил неодобрението си от името на Църквата.

От Синода допълват, че атаката на официалната страница е осъществена малко преди 4,00 ч. тази нощ, а сървърът, към който посещенията са били пренасочвани, се намирал във Флорида, САЩ.

Ето текста, който са качили на сайта хакерите:

"Официалният сайт на Българска Православна Църква е ударен в отговор на вандалското нападение над Джумая джамия в град Пловдив.

Такива актове са настъпления срещу турско-мюсюлманското малцинство в България, това е и нападение срещу културното наследство на страната, защото джамиите са част от културата, те са част от културното наследство на България.

Който и да е организаторът, който и да стои зад тази варварска агресия, трябва да знае, че турско-мюсюлманското малцинство не е беззащитно и че има сили, които бдят и са готови да го отбраняват.

Мълчанието на Българската Патриаршия следва да се тълкува като мълчаливо съгласие с посегателствата над мюсюлманските религиозни храмове".

Междувременно Главното мюфтийство осъди категорично хакерската атака на сайта на Българската православна църква. Пред Дарик главният секретар на Мюсюлманско вероизповедание Ахмед Ахмедов заяви, че „този начин на противопоставяне е абсолютно недопустим в съвременните условия".

„Мюсюлманско вероизповедание и Българската православна църква имат много добри отношения и ние не желаем по никакъв начин те да бъдат саботирани. Остро осъждаме този вандалски акт и се надяваме скоро сайтът да бъде възстановен", каза Ахмедов.