От 1 февруари тя се увеличава с около 12 лева. Това съобщи Ивета Кунова от Българска асоциация на застрахователните брокери. Според експерти обаче повишаването на цените на застраховката още този месец е между 10 и 18 лева, съобщи NOVA.

Шофьор, който миналата година е платил около 160 лева "Гражданска отговорност" за масов клас автомобил, пък обясни, че тази сумата е скочила на 205 лв.

Нова застрахователна измама с автомобили (ВИДЕО)

В момента средната цена на застраховката е 187 лева. Причината за поскъпването, според работещите в бранша, са европейските стандарти.

Според решение на Международния съвет на застрахователите българските застрахователи трябва да внесат банкова гаранция от 4 млн. евро. В противен случай на страната ни ще бъде наложен мониторинг. Причината е, че имаме некоректни играчи на застрахователния пазар, които не плащат обезщетения в чужбина.

За какво да внимават шофьорите със старта на 2018-а?

Специалистите оценяват щетите за системата на десетки милиони левове, коментира експертът по пътна безопасност Владимир Тодоров.

Цената на всеки инцидент в чужбина е по-висока от цената на всеки инцидент в България. Когато отделни играчи на застрахователния пазар забавят плащанията, се налага бюро зелена карта да прави тези плащания", обясни председателят на Асоциацията на застрахователите Стела Несторова.

“Гражданската отговорност“ ще зависи от поведението на пътя

Други увеличения засега няма да има, уверяват застрахователите.
nova.bg