10 цистерни са обработени, във вторник се работи върху една, обясни министър Румяна Бъчварова на редовния брифинг на 13 декември на кризисния щаб след трагедията в Хитрино преди три дни.

През цялата нощ служителите на пожарната са работили. Напредък има, създадени са всички условия, осигурени са необходимите материали и техника, за да продължат действията оттук нататък по вече изготвения план и въпреки по-сложните атмосферни условия, допълни вътрешният министър.

Георги Костов за трагедията в Хитрино: Не следва да бъдат изключвани никакви версии

На 13 декември, вторник няма да бъде осигурен достъп на жителите на село Хитрино до техните домове заради тяхната безопасност, заяви Бъчварова и уточни, че ще има среща с хората от селото, очаква се по обяд премиерът да пристигне, заедно с представители на Строителната камара. Целта е те на място да се запознаят със ситуацията и да планират по-нататъшните действия за временното настаняване на хората, чиито домове са разрушени, във фургони, а след това и за изграждането на новите им жилища.

Синдикатът на пожарникарите: Нападките към огнеборците в Хитрино са обидни

Всичко, което беше планувано за тази нощ, е извършено, посочи главен комисар Николай Николов и благодари на служителите си за проявения професионализъм.

Обясни, че в рамките на денонощната операция са им осигурени смени на определен период от време. Всеки един случай ще се разглежда сам за себе си. Вятърът наистина създава сериозни проблеми, но нека да дойде моментът, в който ще започнем операциите с крановете. Трябва да вземем правилното, вярното и обмисленото решение.

След трагедията в Хитрино: Какво е да останеш само с 25 лв.?

Много са мерките, които са предприети. Директорът на ГДПБЗН обясни, че в момента 12-те цистерни представляват опасност, все още има теч от едната от цистерните, прави се всичко възможно той да бъде ограничен.

Транспортно-аварийните екипи са обезпечени, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. При успешна операция на пожарникарите най-логично е цистерните да бъдат прибрани на обезопасената площадка на собственика.

По информация на РИОСВ-Шумен въздухът над Хитрино към момента не е замърсен.

Източник видео: nova.bg