/ БГНЕС
По случай Деня на бащата много родители избраха да прекарат слънчевия съботен ден с децата си в Националния военноисторически музей (НВИМ). Входът е свободен, а за малчуганите са подготвени редица игри и занимания, като програмиране на роботи, рисуване върху вода, симулатор на състезателен автомобил, уред за канадска борба, дженга, впечатляващи химични експерименти, обработване на метал, VR разходка и много други.

БГНЕС

Славея Сурчева, уредник в музея, разказа, че Денят на бащата в НВИМ е най-любимото събитие на екипа. „Както вие сами можете да видите, днес музеят е изпълнен с много деца от различни възрасти, с много усмивки, с много игри и с много забавления“, каза тя.

Събитието стартира през 2012 година и оттогава всяка втора събота на месец юни музеят се изпълва с много игри и забавления. „Днес посрещаме всички татковци с децата им – разбира се, и майките са добре дошли. Настина сме подготвили много игри за децата и тук те могат да научат както любопитни факти от българската история, така и да се забавляват“, отбеляза Сурчева.

БГНЕС

В НВИМ присъстват и служители на полицията, пожарната и армията. „Те са тук с много интересни машини, на които децата могат да се качат, могат да разберат повече за тяхната дейност. Освен това имаме електрически колела, децата могат да станат автомобилни състезатели. Има много работилници, фехтовка предлагаме да пробват. Също така те могат да се включат и във фитнес на открито. Имаме програмиране на роботи. Имаме много рисуване, оцветяване на детски книжки. Разбира се, имаме и лятна читалня“, посочи уредникът на музея.

Сред големите изненади, подготвени от екипа на НВИМ, са трите отворени военни машини, в които децата могат да влязат и да усетят какво е чувството да си пилот на хеликоптер например.

БГНЕС

Още по-интересното е, че децата имат възможността да се докоснат до изкуството да рисуваш върху вода чрез популярната техника ебру и могат да си тръгнат от музея с много интересни рисунки, които сами са направили.

Музеят е пълен. Обикновено няколко хиляди човека в този ден минават през музея – деца със своите родители, с баби, с дядовци. Това е събитие, което живее вече собствен живот. Всъщност, софиянци и гостите на столицата вече го припознават като свое събитие в началото на лятната ваканция, защото вече го провеждаме повече от 10 години, така че хората го очакват с голяма нетърпение и са тук в музея днес“, каза още Сурчева.

Николай Асенов е баща на 6-годишния Боян и на 3-годишния Огнян. Tой разказа, че на първо място да си баща е гордост и много голяма отговорност. „Трябва да възпиташ две човешки същества на достойнство, на честност, добри маниери и да бъдат отговорни“, обясни бащата и добави, че с децата му прекарват много приятно в музея, тъй като има много атракции, пожарни коли, военни машини.

Асенов се обърна към всички бащи с думите: „Грижете се за децата си, бъдете по-търпеливи с тях, защото понякога наистина могат да изпитват нашите нерви, и също за съпругите си.“

БГНЕС

Георги Иванов е баща на 2-годишния Росен и на 5-годишния Искрен. Пред БГНЕС той заяви, че чувството да си баща е най-хубавото чувство на света. „Няма нищо по-добро. Просто те те карат да се усмихваш всеки ден и няма нищо по-хубаво от това“, допълни Иванов.

Бащата сподели, че на децата му им е много интересно в музея. „Има много интересни експонати и интересни неща, които са показали хората, така че е страхотно, за децата е супер“, каза още той.

Иванов пожела на всички бащи да са здрави и да си обичат децата.

Тодор Георгиев също е баща на две деца, които са на 7 и на 11-годишна възраст. „Днес сме дошли в музея да разгледаме по случая празника на бащата и също и празник на музея. Чувството да си баща е прекрасно. Който не е изпитал това чувство, няма как да го разбере. Трудно е да се опише с няколко думи. Заслужава си – чувството да си баща е прекрасно, особено с тези моите две деца“, заяви пред БГНЕС той и пожела на всички бащи и техните близки здраве и повече усмивки.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС