/ БГНЕС
Прокуратурата на Република България ще сезира Европейската комисия, Европарламента и посолствата у нас за опита да бъде унищожена чрез политически натиск, което противоречи на независимостта на съдебната власт, гарантирана от Конституцията. Това заяви главният прокурор в специално обръщение в Съдебната палата заедно с представители на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.

"Ще уведомим ЕК, посолствата и ЕП за безпрецедентния политически натиск и откровените опити за унищожаване на независимостта на прокуратурата - атаката е срещу върховенството на закона", заяви Гешев. "Ние всички не сме тук заради лични атаки срещу отделни магистрати или срещу главния прокурор. Тук сме защото институцията прокуратура бе подложена на безпреденетен на политическо-партизански натиск от президента и обслужващи го политически формации. Радев би следвало да олицетворява единствето на нацията", каза главният прокурор, а до него застанаха и заместниците му, административните ръководители на апелативните, окръжните прокуратури, както и немалка част от работещите в районните прокуратури в страната.

Той подчерта, че прокуратурата действа само на база на доказателства и напомни, че президентските чиновници нямат имунитет. Гешев подчерта, че престава да се обръща към президента по друг начин, освен по името му, след като вчера се е слял с протеста.

 "Твърдението, че с действията си прокуратурата е осъществила политическа репресия, е стар рефрен от времето на Костов. Новото е твърдението, че българската прокуратура е мафия?! Недопустимо за държавен глава твърдение, което освен, че е лъжа, уронва престижа на цялата държава и представлява намеса в независимостта на съдебна власт", подчерта Гешев.

И попита: "С кое сме мафия!?
С това, че спряхме телефонните измами, с това, че недосегаеми с милиарди се крият в чужбина или са в ареста, за това, че безпрецедентно задържахме действащи министри и техни заместници, уличени в корупция кметове, ръководители на държавни агенции, най-висшите полицейски началници, които е трябвало да се борят с наркотрафика, но не са го правили и кой ли още не… Сигурен съм, че не това има предвид президентът. Има предвид едни рутинни действия по разследването спрямо едни президентски чиновници. Още повече срещу такива, които умишлено пречат на българското правосъдие да установи обективната истина и възпрепятстват хода на разследването. Не бяха политически репресии действията на прокуратурата, когато министър бе изведен от Министерството на околната среда и водите и беше задържан под стража. Но сега, когато се касае за служителите на Радев, това е репресия", изтъкна двойния стандарт главният прокурор.

"Зависими сме само от закона, от българските граждани и интересите на родината ни. С кое сме зависими?! С това, че започва проверка за незаконно строителство на целия парк „Витоша“, в който имоти имат Пеевски, Божков, лицето известно в медиите като „Вълка“ и кой ли още не!? Или може би сме зависими с това, че Върховна административна прокуратура започна проверка за незаконно строителство по цялата брегова ивица, включително и на т.нар. „сараи“ в парк „Росенец“, вкл. и на нефтеното пристанище в същия този парк, вкл. и незаконната сеч и строителство в защитени зони от т.нар. „братя Диневи“. Може би сме зависими с това, че се борим с т.нар. подпорна стена-хотел в Алепу или пък с това, че започваме проверка, свързана с проблеми свързани с озеленяването и унищожаването на природата в град София?", изреди Гешев проверки на прокуратурата по конкретни казуси.

"Това, че ни атакуват политици от всички политически сили, олигарси и кой ли още не, означава само едно, че българската прокуратура най-после се стреми да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост и законност. Докато аз съм главен прокурор, единственото важно за прокуратура е законът да се прилага еднакво спрямо всички, повтарям всички и да защитим обикновените български граждани, а не политическата мафия и олигарсите", зарече се Иван Гешев.

Той заяви, че е горд да бъде главен прокурор на Република България.

"Гордея се с колегите си магистрати и съдебните служители, които с риск за собствената си сигурност, защитават българското общество и граждани. За мен е чест да бъда един от тях!", завърши изявлението си Иван Гешев.