/ БГНЕС
"Това, което ще се случи, е, че в цялата страна ще се провеждат такива акции под ръководството на прокуратурата и ще се отчитат на месечна база на ниво МВР и районна прокуратура, а на тримесечна на ниво министерство и Върховна касационна прокуратура. Така ще продължат акциите", обобщи главният прокурор Иван Гешев във Варна след акциите срещу битовата престъпност в две варненски села.

"За мен е важно българските граждани да получат спокойствието и борба с битовата престъпност с реални резултати, които сме обещали", добави още Иван Гешев.

Главният прокурор беше във варненското село Синдел, където се проведе поредната акция срещу битовата престъпност. "Започва организирана дейност на държавата да борба с битовата престъпност", заяви той пред репортерите.

Спецакция на прокуратурата и МВР: Задържаха 11 лица с висящи дела (ВИДЕО)

И отбеляза: Има драстичен спад на ало измамите и каза, че до края на годината българските граждани ще живеят много по-спокойно.

По-късно главният прокурор, екоминистърът Емил Димитров и главният секретар на МВР Ивайло Иванов бяха на пристанището във Варна заради заловените над 20 контейнера с боклук, които не отговарят на документите и не са съхранявани в съответните опаковки. Уточнено бе, че не става въпрос за токсичен отпадък - няма такива данни. Поискали сме реекспорт и няма законова пречка за това. Преди два дни е започнал и оглед на около 100 контейнера заради несъответствия в документацията.

Главният прокурор: Арестът на Васил Божков е официално потвърден от ОАЕ

"Тук става въпрос за държавна политика. Цялата държава и всички власти са решени да решат този проблем. Основната работа днес е извършена от местната прокуратура", уточни Гешев.

Досъдебното производство за контейнерите с италиански боклук е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна по разпореждане на главния прокурор.