В Централната избирателна комисия се проведе жребий за определяне на поредните номера на партиите и коалициите, регистрирали кандидатски листи, в бюлетината за гласуване в изборите за народни представители на 4 април 2021 г. Жребият бе излъчен на живо по NOVA NEWS.

Той определи коалиция ГЕРБ-СДС да се яви на изборите с бюлетина номер 28, а основният опонент „БСП за България“ е с номер 4.

Номер 1 отиде при "ВМРО - Българско национално движение", ДПС е с номер 9 (същият номер 9, както на предсрочните избори за 44-то НС през 2017 г.), „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“ - 24, „Атака“ - 7, „Републиканци за България“ на Цв. Цветанов ще е с №21, „Изправи се! Мутри вън!“ е с №18, партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" е с №29".

"Демократична България - обединение" ще е с номер 11, номер 8 е за КОД (Консервативно обединение на десницата), последните изтеглени бяха ПП МИР - номер 16.

Представители на партии и коалиции, регистрирани за участие в парламентарните избори, коментираха номера, който им се падна в бюлетината, след жребия в Централната избирателна комисия /ЦИК/. Някои се допитаха до нумерологията, а за други това са просто цифри.

"Най-голямото ни предизвикателство ще бъде да се преборим с икономическата, социалната, пандемичната криза и да затвърдим репутацията на България на международната и регионалната сцена - нещо, в което сме се представяли добре по време на всички правителства на ГЕРБ", заяви пред журналисти Георг Георгиев от ГЕРБ след жребия в ЦИК. На 4 април коалиция ГЕРБ-СДС ще се яви с номер 28. Георгиев сметна, че крайният сбор на двете числа е едно, което означава първа политическа сила.

От "БСП за България", на които се падна номер 4, коментираха, че четворката означава "Аз работя". "Това е девизът на четворката, така че в следващия един месец БСП ще продължи да работи, както досега", каза лидерът на БСП-София Калоян Паргов. Четворката може да свържем с препятствия, с трудности, но накрая с успешен край, защото на 04.04. ще гласувате с 4 в интегралната бюлетина за промяната, добави той.

Девет символизира промяната и връзката между човечеството, точно този символ приляга на Движението за права и свободи, коментира пред журналисти Сезгин Мехмед относно номера на ДПС в бюлетината. От създаването си до днес ДПС доказа, че е партия, която намира баланса в политиката, отбеляза той.

ВМРО ще е една от водещите политически партии на тези избори, заяви Юлиан Ангелов, организационен секретар на формацията, на която жребият отреди номер 1 в бюлетината. Надяваме се да бъдем номер едно в сърцата и душите на хората, допълни той.

Единайсети номер е ясен номер за ясна промяна, посочи Христо Иванов от "Демократична България".

29 е просто цифра, ще решат българите какво ще се случи на изборите, е прочитът на номера на бюлетината на "Има такъв народ"

Ето номерата, с които всички регистрирани партии и коалиции ще се явят на изборите за 45-ото Народно събрание:

1 - ПП „ВМРО – българско национално движение“

2 - ПП „Ние, гражданите“

3 – ПП „Български национален съюз „Нова демокрация“

4 - Коалиция „БСП за България“

5 - ПП „Възраждане“

6 - ПП АБВ

7 - ПП „АТАКА“

8 - ПП „Консервативно обединение на десницата“

9 - ПП ДПС

10 - ПП „Българска прогресивна линия“

11 - Коалиция „Демократична България – Обединение“

12 - ПП „Възраждане на Отечеството“

13 - Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“

14 - ПП „Българско национално обединение – БНО“

15 - ПП „Нация“

16 - ПП „МИР“

17 - „Граждани от протеста“

18 - Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“

19 - ПП „Глас народен“

20 - Партия „Движение на непартийните кандидати“

21 - ПП „Републиканци за България“

22 - ПП „Правото“

23 - ПП „Благоденствие-Обединение-Градивност“

24 - Коалиция „Патриотична коалиция – ВОЛЯ И НФСБ“

25 - ПП „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“

26 – ПП „Общество за нова България“

27 – ПП „Български съюз за директна демокрация“

28 - Коалиция „ГЕРБ – СДС“

29 - ПП „Има такъв народ“

30 - ПП „Пряка демокрация“

Предизборната кампания за парламентарните избори на 4 април се открива на 5 март 2021 г.