ГЕРБ предлага намаляване на субсидиите за парламентарните партии
ГЕРБ предлага намаляване на субсидиите за парламентарните партии / снимка: БГНЕС

Държавната субсидия, която получават политическите сили, да бъде намалена. Това ще предложат от ГЕРБ по време на обсъждането на промените в закона за партиите. В момента всяка формация, получила над 1% от гласовете на избирателите, прибира по 12 лева за всеки глас.

От ГЕРБ са и категорично против промяната на модела на финансиране на партиите и приетия на първо четене от правната комисия проект на Волен Сидеров, с който се орязват държавните средства за партиите, непредставени в парламента, както и те да бъдат лишени от възможността да използват за нуждите си държавни и общински офиси. Цецка Цачева заяви, че ще гласуват против искането на Сидеров да бъдат лишени от субсидията и централи извънпарламентарните сили.

От ГЕРБ защитиха и управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков. На специална пресконференция Цачева и депутатките Даниела Дариткова, Десислава Атанасова, Светлана Ангелова и Милена Дамянова обвиниха настоящия здравен министър д-р Таня Аднреева в политическа чистка заради искането й да бъде сменен Цеков. Според тях Андреева не може да  иска оставката на Цеков, който е избран от парламента.

По думите им здравният министър не успява да се справи с най-важните проблеми в сферата, за която отговаря, а търси политически реваншизъм.

В отговор на въпрос Даниела Дариткова и Десислава Атанасова отказаха да посочат точния брой на здравните министри, които бяха сменени в управлението на Бойко Борисов. Дариткова и Атанасова формулираха като успех в кабинета на ГЕРБ възможността всеки българин да се лекува безплатно при спешна нужда, както и увеличението на заплатите на работещите в спешните медицински центрове.