Народно събрание 
Народно събрание  / БГНЕС
Управляващи и опозиция призоваха за масово гласуване на втори тур
В първото пленарно заседание след изборите управляващи и опозиция влязоха в словесна схватка от парламентарната трибуна, тълкувайки резултатите от местния вот.

Председателят на БСП Корнелия Нинова обвини ГЕРБ в купен вот и предизборни манипулации, а управляващите отвърнаха, че лидерът на левицата използва парламентарната трибуна за предизборна агитация преди втория тур, който ще се проведе идната неделя.

Депутатите дойдоха на работа, за да си гласуват нова ваканция

„Докато МВР задържаше, арестуваше или изземваше баници на кандидати на БСП, защото черпят с тях на Димитровден, под техния зорък поглед истинските купувачи на гласове, които са престъпници, спокойно раздаваха до 300 лева на глас. Докато МВР и властта разпитваха кандидат на БСП за кмет дали е бил роми, за да гласуват за него, ромските махали, под строй, гласуваха за властта“, започна с критиките Нинова.

И после продължи: „Развихри се ужасяваща компроматна война срещу опонентите – жлъч, омраза и насъскване на българския народ едни срещу други, на принципа „разделяй и владей“.

Кой колко съветници ще има в новия СОС?

Според нея управляващите напълно са опорочили изборния процес, а като свой аргумент Нинова посочи големия брой на невалидни бюлетини, регистрирани на първия тур. Тя се закани, че след местния вот партията отново ще постави въпроса за машинното гласуване, което, според нея, управляващите са премахнали, единствено за да „фалшифицират вота".

Изказването си лидерът на БСП завърши с призив към избирателите: „Злоупотребите на властта в избирателния процес могат да бъдат преодолени само с висока избирателна активност. Излезте и гласувайте – за себе си и за промяната“.

Балотажи в 19 областни града: Къде ще е най-тежката битка?

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. „Благодаря на всички парламентарни групи, че подкрепиха решението да нямаме пленарни заседания следващите два дни. Това ни предпазва именно от употребата на парламентарната трибуна за предизборна агитация“, заяви председателят на парламентарната група Даниела Дариткова, правейки препратка към предходното изказване.

„Сега слушаме за манипулации. Нали всеки български гражданин, когато има информация за нарушение на законите, трябва да подаде сигнал? Това се доказва по надлежния ред. Аз смятам, че сте достатъчно смели и отговорни да сигнализирате на органите на властта“, допълни още тя.

Окончателно: Под 9% разлика между Фандъкова и Манолова в битката за София

Дариткова обяви, че самата тя знае за сигнали за нарушения в региона, който представлява като народен представител, и призова всички да подават сигнали, ако също станат свидетели на изборни нарушения. 

Тя се присъедини към апела гражданите да гласуват активно на предстоящия втори тур. „Само чрез активно, масово участие придобива легитимност избраният представител в местната власт. От друга страна, по този начин могат да се преодолеят и всички негативни последици от купения вот“, аргументира се лидерът на депутатите от управляващата партия.