Георги Ангелов: Вдигнат ли данъците, инвеститорите ще напуснат
Георги Ангелов: Вдигнат ли данъците, инвеститорите ще напуснат / netinfo

Всеки нормален инвеститор в България би предпочел да напусне страната, при положение, че правителството, което има най-големия излишък в бюджета си от страните в Европа иска да увеличава данъците на богатите. Така икономическият анализатор Георги Ангелов коментира в „Дарик кафе” идеята на БСП за намаляване на данъците на бедните и увеличаване на данъците на богатите и допълни:

„Фундаменталният проблем е, че когато в българския държавен бюджет има най-големият излишък в цяла Европа и правителството тръгва да увеличава данък, всеки инвеститор – чужд или местен – ще си каже, че това правителство е напълно некадърно, защото в момент, когато има излишък, то увеличава данък. Ами какво ще направи след две години, когато няма излишък? То ще увеличи още повече данъците. И тогава всеки инвеститор, който има малко по-дългосрочна визия, ще си каже: Тази страна не става за инвестиции. Я, да се махаме оттук, да отидем някъде другаде, където намаляват данъците."

Според Ангелов не е логично, когато има бюджетен излишък от милиарди левове, когато правителството е обещало да намали данъчното бреме под 40 % – в момента то е 43 % – да се увеличават данъци.

"Дори ако никой не усети никаква данъчна тежест, чисто психологически хората, които си мислят дали да дойдат да инвестират тук или не, по-скоро ще си кажат, няма да дойдем, защото както сега увеличават (данъците) с 4 %, когато имат излишък, след две години, като нямат излишък, ще увеличат с още 10 %” - смята още икономическият анализатор.