/ БГНЕС
Човешкият живот е абсолютна ценност - ние като лекари не изповядваме друга, категоричен беше шефът на ВМА
С ограниченията, които въвеждаме от петък, ще намалим броя на заразените до края на втората седмица, а до края на третата седмица ще спадне и смъртността. Това прогнозира ген. Мутафчийски на брифинга на управляващите и кризисния щаб за новите ограничителни мерки до 21 декември. По думите му пример за такава прогноза е отминалият локдаун в Израел, където заразените са спаднали за три седмици от 6000 на 400 души.

"С тези мерки се претендира да се намали рискът от заразяване с повече от 50%, те са доказани и работещи", подчерта генералът.

"Тук не става въпрос за затваряне на хората - това са спекулации още през пролетта, че някой е бил затворен. Целта е да се намали заболяемостта, което ще настъпи към края на втората седмица, и на смъртността към края на третата седмица. Това е абсолютно необходимо, за да удържи здавната система на натиска. Имаме достатъчно легла, но намаляват броя на медицинските екипи, те се заразяват. В момента имаме над 2000 души заразен медицински персонал", категоричен беше шефът на ВМА.

"Както и да укрепваме, няма как да заменим живата сила, човешкият живот е абсолютна ценност. Предполагам, че за всеки здравомислещ човек е така. Ние, като лекари, не можем да изповядамме друга ценност освен тази", заяви още шефът на кризисния щаб, който се беше оттеглил от публични изявления от месеци насам.

"Според нас трябва да се намалят до минимум контактите. Училищата, моловете, ресторантите, фитнеси, нощни заведения са най-рисковите места", каза още Мутафчийски.

"Ограничаването ще доведе до голям спад на рисковите контакти. Не претендираме за пълно затваряне, но това ще даде резултат, той ще дойде на края на втората седмица, на края на третата седмица ще има намаляване на нивата на смъртността. така ще дадем възможност на нашите сънародници да посрещнат празниците с по-спокойни и по-.освободени души, намалените нива на заболяемост ще намалят темпа на епидемията и ще дадат възможност на повече хора да посрещнат ваксините

"Ние трябва да направим всичко възможно да опазим колкото може повече хора здрави и живи до идването на ваксината", аргументира решенията на кабинета и позицията на кризисния щаб шефът на ВМА.