компютър
компютър / ThinkStock/Getty Images
Децата, жертви на педофили и сексуални насилници в интернет, могат да подават анонимни сигнали към ГДБОП. Това може да се случи чрез техния уеб сайт CyberCrime.bg. През последните години броят на децата, станали жертви на сексуални насилници нараства. От началото на 2017 има над 80 случая на задържани педофили. 
 
Задържаха двама мъже за онлайн сексуална експлоатация на деца

Сектор „Киберпрестъпност” към ГДБОП е създаден през 1998 година. Сред приоритетите на отдела е борбата с насилниците срещу деца. Въпреки това инспектор Мирослав Хутев от ГДБОП коментира, че случаите на сексуален тормоз над деца се увеличават. Хутев допълни, че почти всеки ден се намират нови форми на подобни престъпления. Той заяви, че един от основните проблеми, с които се сблъскват при децата е, че те се страхуват да споделят за тормоз от сексуални насилници. Това е и причината за създаването на уеб сайт към ГДБОП, в който всеки може да подаде анонимен сигнал срещу злоупотреби в онлайн пространството. В CyberCrime.bg  децата и техните родители, могат да получат полезна информация за безопасността си в интернет.

Задържаха педофил, изнудвал момичета във Facebook
 
Всеки трети от 4-те млн. български потребители във Фейсбук е дете. В повече от  90% от случаите сексуалните насилници се свързват с жертвите си именно в социалната мрежа. Само за тази година има над 80 случая на задържани педофили и сексуални насилници над деца. Според служителите на ГДБОП в сектора, има сериозни пропуски в българското законодателство и това е причината много от злоупотребилите с деца престъпници да не са осъдени. На територията на страната в сферата работят едва трима души. Освен това в България няма регистър за осъдените педофили, който е нужен, защото статистики показват, че този вид престъпници не подлежат на превъзпитание и са способни да извършат сексуално насилие отново.