Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС, архив
79% от българските избиратели оценяват положително първите десет дни от встъпването в длъжност на президента Радев, сочи нов сондаж на „Галъп интернешънъл“. Проучването е проведено в периода 1-2 февруари сред 803-ма души в цялата страна.

ЕСТАТ: 5 партии и коалиции влизат в парламента, ако изборите бяха днес

Три четвърти от запитаните одобряват избора на Огнян Герджиков за премиер, мнозинство от 59% го възприемат като независим от конкретна партия. На обратното становище са 30 на сто. Най-разгорещеният спор преди встъпването на Румен Радев в длъжност – ще отстоява ли той членството на България в ЕС и НАТО, или ще търси отдалечаване, 78% от избирателите нямат съмнение в евроатлантическата ориентация на държавния глава, едва 12% са на обратното мнение.

По отношение на политическите партии и фигури, според проучването общественото мнение „награждава” Корнелия Нинова- 47% я определят като политик с ярки лидерски качества. Оценката за управлението на ГЕРБ по време на двата незавършени мандата е поляризирана: 35% отчитат напредък в страната, но точно толкова избиратели са на обратното мнение.

ГЕРБ vs. БСП: Кой ще е победител, ако гласуваме днес? (ВИДЕО)

Обединените патриоти са най-приеманият участник в следващата изпълнителна власт, показват данните. Електоралният им потенциал и центристкото им позициониране ги превръща в ключов играч за оформянето на мнозинство в следващия парламент, доколкото двете основни политически партии ГЕРБ и БСП са в относителен паритет помежду си и са далеч под възможностите самостоятелно да управляват, смятат анализаторите.
 
БГНЕС