Ако предсрочните парламентарни избори бяха днес, ГЕРБ щеше да спечели 32,6% от гласовете на твърдо решените да гласуват българи, а БСП - 28,8%. Това сочат резултатите от последното проучване на NOVA и Агенция Alpha Research - NOVA ALPHA INDEX.

Изследването е проведено в периода 14-22 януари сред 1024 пълнолетни граждани. Общо 65,9% от анкетираните са заявили, че със сигурност ще гласуват на парламентарния вот, поясни социологът Боряна Димитрова.

Тя отбеляза още, че "допинг ефектът" от президентските избори вече отминава. "Този допинг ефект за някои партии от друга страна беше стрес ефект върху ГЕРБ", коментира още Димитрова.

ГЕРБ vs БСП Кой ще е победител ако гласуваме днес (ВИДЕО)
netinfo

Според данните от актуалното проучване в парламента влизат още Обединените патриоти (10,7%), ДПС (7,8%) и "Воля" на Веселин Марешки (4,4%). "При висока избирателна активност делът на ДПС може да намалее. А при измерване на нови партии, каквато е тази на Марешки, амплитудите могат да бъда доста големи", поясни социологът.

4-процентната бариера няма да прескочат Реформаторския блок (3,8%), "Да, България" (2,3%), "Движение 21" (1,9%), формация около ДСБ (1,4%) и АБВ (1,4%).

На въпроса "Кое управление е най-добре?", най-много от анкетираните - 36,6%, посочват обединението между ГЕРБ и други десни партии. 27,3% от запитаните смятат, че оптималната за страната коалиция би била между БСП и други леви формации.

ГЕРБ и Обединените патриоти са следващата най-предпочитана коалиция за управление с 11,5% електорална подкрепа. Най-недопустими за гражданите изглежда съвместната работа на ГЕРБ и БСП (5,3%) и БСП и ДПС (4,2%).

ГЕРБ vs БСП Кой ще е победител ако гласуваме днес (ВИДЕО)
netinfo

Галъп: Рекордно високо недоверие към президента бележи края на мандата му

С най-висок личен рейтинг към момента може да похвали президентът Румен Радев. Положителна оценка за него дават 51% от участвалите в проучването. Държавният глава не одобряват едва 10% от хората.

"С по-голямо одобрение на "Дондуков" 2 е влязъл само Петър Стоянов", отбеляза Димитрова.

ГЕРБ vs БСП Кой ще е победител ако гласуваме днес (ВИДЕО)
netinfo

Премиерът в оставка Бойко Борисов е одобряван от 32,3% от респондентите. Красимир Каракачанов е удвоил рейтинга си в сравнение с 2015 г. до 30,7%. Корнелия Нинова също се радва на по-голямо одобрение спрямо септември м.г., когато за последно е мерен нейният рейтинг. Сега той е 25,2%.

Малко след лидера на БСП в класацията на най-харесваните политици се нарежда Веселин Марешки с 24,3% одобрение. Следващото място в подреждането заемат Татяна Дончева (20,3%), Валери Симеонов (13,7%), Христо Иванов (11,1%), Меглена Кунева (7,9%).