Даниел Митов
Даниел Митов / БГНЕС, архив
Фалстарт на делото срещу бившия външен министър Даниел Митов. Специализираният съд отложи днешното разпоредително заседание поради отсъствие на адвоката на подсъдимия.

Митов е обвинен заедно със заместника си Христо Ангеличин, защото по време на мандата си сключил споразумение, за да използва наета от Министерството на земеделието и храните туроператорска фирма. Тя осигурявала самолетни билети и хотелски настанявания за служителите на ведомството.

Бившият външен министър Даниел Митов и заместникът му отиват на съд

Митов искал да ползва услугите й, но не обявил обществена поръчка, а директно разпоредил да се преведат близо половин милион лева на МЗХ. Пред журналисти той заяви, че подобни споразумения между министерствата били честа практика.

Обвиняват Даниел Митов за 500 000 лева щети на Външно министерство?

"Засега са ясни две неща. Първо, че когато става въпрос за евентуални нанесени евентуални материални щети на министерството - беше установено, че такива няма. Вече прокуратурата го установи. И второ- няма нищо ненормално или несъобразно със закона това едно министерство да подпише с друго временно осигуряването на самолетни билети. Това е правено многократно", обясни Митов.