/ ThinkStock/Getty Images
През второто тримесечие на 2022 г. повечето граждани в държавите-членки на ЕС, участвали в тримесечното събиране на данни за условията на живот, съобщават за нарастващи трудности при свързването на двата края в сравнение с предходните тримесечия. Данните отразяват повишаването на цените от началото на 2022 г.

Разкриха колко пенсионери живеят под линията на бедност

Тази информация идва от данните за въздействието на COVID-19 върху условията на живот и е резултат от новоразработено събиране на данни с участието на 11 държави-членки, съобщи на официалния си сайт Евростат. Първите резултати от това събиране бяха публикувани през юни.

През второто тримесечие на 2022 г. делът на населението, което може лесно или много лесно да се справя с ежемесечните разходи, варира от 3,6 % в България до 40,5 % във Финландия. Делът е намалял в сравнение с предходното тримесечие във всички девет държави, за които има налични данни, с изключение на Италия (+0,3 процентни пункта (пр.п.)). Най-голямо намаление на дела на населението, което може да свърже двата края лесно или много лесно, през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение с предходното тримесечие е регистрирано в Словения (-4,4 пр.п.) и Австрия (-4,0 пр.п.).

Нинова: Цените на храните вървят нагоре, наложително е да вдигнем заплатите

Въпреки това делът на населението, което може да свързва двата края с големи затруднения или трудно, се увеличава с течение на тримесечията. През второто тримесечие на 2022 г. този дял се увеличава в сравнение с първото тримесечие на 2022 г. във всички участващи държави, с изключение на Словения и Финландия, където намалява съответно с 0,1 пр.п. и 0,5 пр.п. През същото тримесечие най-голямо увеличение на този дял е регистрирано във Франция (+5,6 пр.п.) и Австрия (+2,7 пр.п.).

Делът на населението, което успява да свърже двата края с големи трудности или със затруднения, варира между 11,0 % във Финландия и 39,8 % в България.

Данните сочат, че повече от един на всеки пет души е имал големи затруднения или трудности да свърже двата края в България, Словакия, Италия и Франция.
БГНЕС