/ БТА

Цените на основни храни отново тръгнаха нагоре. Индексът на тържищните цени се повиши и то на стоките на едро.

Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с партийния актив и граждани в Трявна.

"Става абсолютно наложително да се вдигнат доходите на хората. Увеличението на минималната работна заплата от 650 на 710 лв. за работещи бедни, на ваучерите за храна на работниците от 80 на 200 лв., на пенсиите, което стана благодарение на БСП в предишното правителство, вече е изядено от инфлацията. Не може да влезем в тежката зима с повишени цени и замразени доходи, както предлага служебният кабинет на президента Радев", категорична беше тя.

Зеленчуците поскъпват трайно по тържищата в страната

Нинова призова парламентарните партии да приемат социален пакет от мерки и минималната заплата да стане 850 лв.

"Майчинството през втората година също толкова. Да помислим за необлагаем минимум от 504 лв., колкото е прага на бедност, за подкрепа на енергийно бедните през зимата. И не казвайте, че това е популизъм. Вижте какво става в Европа. Всички европейски държави предприеха безпрецедентни мерки в подкрепа на работници и домакинства. Няма нито една държава, която да е замразила доходите на хората в този момент. Напротив, нека се поучим от Гърция, Италия, Испания, Португалия, Унгария", апелира още лидерът на левицата.

Цигарите поскъпват от догодина

Според Нинова мнението, че тези въпроси трябва да се решават от редовно правителство, е грешно. "А ако не се състави такова? Тогава какво - да оставим народа на студ и глад ли? Не. Трябва да гласуваме увеличение на доходите, независимо от това как вървят преговорите за правителство”, допълни червената лидерка.