Еврокомисията ще ни възстанови близо 104 млн. евро
Еврокомисията ще ни възстанови близо 104 млн. евро / снимка: Sofia Photo Agency

Европейската комисия ще възстанови на България близо 104 милиона евро, които страната е похарчила за преки плащания на земеделските стопани. Това се потвръждава в писмо от Брюксел, получено в края на миналата седмица. Това съобщи министърът на земеделието Нихат Кабил преди заседанието на правителството.

Министър Нихат Кабил отрече твърденията, че Европейската комисия ни е заплашила със спиране на парите за земеделие. Няма никакво спиране на субсидиите по Програмата за развитие на селските райони, нито в писмото се споменават такива нещо, каза Кабил.

Земеделският министър уточни, че в писмото на Еврокомисията още веднъж се напомнят четирите слабости в Разплащателната агенция и това какви мерки трябва да бъдат взети.

В друго писмо на Еврокомисията от края на миналата година са изредени слабостите в организацията и дейността на Разплащателната агенция, сред които липсата на административен капацитет на централно и местно ниво и недостатъчният вътрешен контрол над евросредствата. Част от тези слабости вече са отстранени, каза земеделският министър.