Евгений Дайнов: Реформаторите да издигнат президента Плевнелиев за втори мандат
Евгений Дайнов: Реформаторите да издигнат президента Плевнелиев за втори мандат / снимка: БГНЕС
Евгений Дайнов: Реформаторите да издигнат президента Плевнелиев за втори мандат
79293
Евгений Дайнов: Реформаторите да издигнат президента Плевнелиев за втори мандат
  • Евгений Дайнов: Реформаторите да издигнат президента Плевнелиев за втори мандат

Реформаторският блок да издигне Росен Плевнелиев за втори президентски мандат, предложи политологът Евгений Дайнов. „Не си представям за лоша комбинация те да издигнат Плевнелиев, това би било добре", коментира той в интервю за Дарик.

Според него единствено реформаторите и Плевнелиев са представители на гражданите във властта. Дайнов прогнозира, че ако кабинетът не извърши необходимите реформи, гражданите отново ще свалят Бойко Борисов от власт, въпреки че към момента управлението изглеждало непоклатимо.

Пред Дарик Евгений Дайнов коментира, че управлението на Бойко Борисов продължава да обслужва тесни икономически кръгове, а интересите на гражданите са загърбени. За лидера на ДСБ Радан Кънев, политологът посочи, че успява да се въздържи от изкушенията, които му предлага властта. „Спомнете си какво каза Радан Кънев, когато още нямаше Реформаторски блок - „гражданите срещу мафията". Ами след като си във властта, бори мафията, избран си за това. И второ, след като те са представителите на разума в това правителство, отговорността им е двойна - ако не успеят да си прокарат реформите, тоест да започнат да изчегъртват мафията от държавата, те ще трябва да излязат от правителството, тоест „разумът" да напусне правителството, което става едно тяло, разплуто, огромно, което с другите себеподобни телеса - разните там тартори измамници, ще се опитат да си управляват мирно и тихо, което няма да им се случи", каза Дайнов.

На въпрос след като сравнява реформаторите с разума в това управление, доколко е възможно той да се побърка особено около местните избори, Дайнов отговори: „Навремето Асен Агов, когато беше крупен седесар, му викаше на това седесерщини. Очаквам всякакви седесарщини, особено по време на местни избори - да се изпокарат, да има сълзи и сополи".

Запитан дали лидерските „игри на тронове в РБ" могат да разклатят управлението, политологът беше категоричен, че не вижда как може да бъде разклатено управлението на Бойко Борисов, дори реформаторите да напуснат. „Има - виждаме - няколко парламентарни групи, които с огромно желание ще подкрепят едно правителство без Реформаторския блок.

Рейтингът на Бойко Борисов се запазва, Лиляна Павлова е най-одобряваният министър

По думите на Дайнов няма нищо лошо протестиращи да влизат във властта. „Трябва прогресивни хора да влизат във властта, а не да остават в лапите на измамниците непрекъснато", каза той.

Политологът заяви още, че независимо от обстоятелствата Росен Плевнелиев трябва да се бори за втори президентски мандат. И дори предложи той да е кандидатура на Реформаторския блок. „Не си представям, че е лоша комбинация те да издигнат Плевнелиев да речем. Това би било добре. Защото и той беше представител на гражданите във властта преди изобщо да има Реформаторски блок. И той удържа човекът, така че да си го издигат и да се тръгва", коментира Дайнов.

Цялото интервю с Евгений Дайнов слушайте на Radio.Dariknews.bg