Експертна комисия ще проверява свлачището над кв. „Ораново” в Симитли
Експертна комисия ще проверява свлачището над кв. „Ораново” в Симитли / снимка: DarikNews.bg, архив

Областният управител Муса Палев назначи експертна комисия, която да извърши оглед на свлачище „Ораново”, съобщават от пресцентъра на Община Симитли.

В понеделник комисия, в състав от представители на Министерство на регионалното развитие, БАН, Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, инженери, хидрогеолози започват работа на място в миньорския квартал в град Симитли.

Задачата на експертите е да бъде направена адекватна оценка на състоянието на свлачището и да бъдат набелязани конкретни мерки, с оглед защита на населението от свличането на земни маси.

Заповедта на областния управител е в изпълнение на министерско нареждане. Както е известно, държавата стартира процедура за проучване, необходимо за укрепване на свлачището. Движението на земни маси в кв. „Ораново” придобива все по-тревожи размери през последните години. При всеки проливен дъжд дворовете на десетки къщи в квартала се пълнят с кал.

Очаква се експертите да са готови със становище до 6 декември. Контролът по изпълнение на експертната оценка ще се осъществява лично от областния управител, е посочено в заповедта, парафирана от губернатора Муса Палев.

Други новини от Благоевград