/ БГНЕС
Необходими са промени в Закона за енергетиката, отчитат от КЕВР
Работна група от експерти ще търси варианти как да бъдат върнати надвзетите суми от потребителите след договорената нова цена на газа. Около тази идея се обединиха депутатите от ресорната парламентарна комисия, в заседанието на която бе проведено изслушване на енергийния министър Теменужка Петкова.

Руският гигант „Газпром“ и „Булгаргаз“ подписаха споразумение за с до 40% по-ниска цена на синьото гориво от 1 април, но промяната влиза във сила със задна дата – 5 август 2019 г. В тази ситуация основният въпрос е свързан с начина, по който потребителите на природен газ ще бъда компенсирани за надплатените суми заради новата, по-ниска цена.

Петкова категорична: Потребителите ще усетят намалението на газа

Според председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране, регулаторът няма правно основание да се произнася с решение за минал период. Това на практика означава, че са необходими промени в Закона за енергетиката.

БГНЕС

В случай, че компенсацията стена чрез приспадане на сумите в бъдещи сметки, това също трябва да мине през промяна в нормативната база, препоръча експертът.

Шефът на "Булгаргаз": Извоювахме си намалението със 7 месеца тежки преговори

БГНЕС


От своя страна изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов съобщи, че „Газпром“ ще възстанови надвзетите суми за 8-те месеца, а парите ще бъдат изплатени до края на месец март.

„Това е една важна стъпка към това да знаем, че на практика ние плащаме реалните пазарни цени. И битовите потребители, и бизнеса да бъдат спокойни, че нашата цена се доближава максимално до пазарната. Това безспорно е един сериозен успех“, заяви пред депутатите министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя увери, че ръководеното от нея министерство ще положи всички усилия, за да са сигурни потребителите в публичността на целия процес.

БГНЕС

БГНЕС