Експерти дискутират проектозакона за културното наследство
Експерти дискутират проектозакона за културното наследство / cнимкa: Sofia Photo Agency

Специалисти от най-различни области се събират в зала 6 на Националния дворец на културата, за да обсъдят законопроекта за културното наследство. Документът вече мина през парламентарната комисия по култура и предстои да бъде гледан на първо четене в Народното събрание. Дискусията, на която Дарик радио е медиен партньор, започва в 11 часа. Поканени да се включат в нея са министърът на културата Стефан Данаилов, председателят на комисията по култура Нина Чилова.

Още преди законопроектът за културното наследство да стигне до пленарна зала той беше подложен на остри критики. Тези, които не го одобряват твърдят, че е пълен с недомислици. Една от тях е свързана със задължението към колекционерите да представят документи за собствеността си. Това изискване би създало проблеми на хиляди нумизмати например, който си допълват колекциите основно чрез размяна на монети.

Авторите на законопроекта пък казват, че той все пак ще промени статуквото, защото последният текст у нас, който засяга културното наследство е от 1969 година.

В споровете около проектозакона критики отнесе и председателят на парламентарната комисия по култура Нина Чилова. Едно от обвиненията към нея е затова, че докато се е писал текста, не е било търсено мнението на специалистите.

През последните дни се заговори и за негативен доклад от Брюксел посветен на проектозакона, които обаче Чилова била скрила. От Съвета на Европа препоръчват на България да стопира работата по текста и да инициира дискусии по темата с чуждестранни специалисти.