Експерт от ОЛАФ: Корупция има навсякъде в ЕС, не сочете с пръст само България
Експерт от ОЛАФ: Корупция има навсякъде в ЕС, не сочете с пръст само България / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Ако България не се справя с управлението на евросредствата, се застрашават устоите на целия проект на Европейския съюз. Това заяви експерт на ОЛАФ Волфган Хеслер на конференция за предотвратяването на злоупотреби при управлението на еврофондовете.

Хеслер подчерта, че корупцията е явление, което се среща във всички страни членки и затова България не трябва да бъде сочена с пръст. По думите му е задължително да има разпределение на отговорностите между различните институции, тъй като само така страната ни би се справила с поставените й задачи. „ОЛАФ не е враг на никого, а институция с определени компетентности”, заяви Хеслер като уточни, че европейската служба никога не е влизала в ролята на прокурор, въпреки че редовно прави разследвания.

„България няма и не трябва да бъде осъждана за престъпни деяния в нея, защото в нито една страна от ЕС няма идеални стандарти”, каза още Хеслер. Той обаче не отрече, че трябва да има последствия за доказаните престъпления, тъй като това е единственият начин за успех в България.