/ БГНЕС, архив
МВнР много внимателно провери изказването на турския външен министър
101214
МВнР много внимателно провери изказването на турския външен министър
  • МВнР много внимателно провери изказването на турския външен министър
Преди да реагира на изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, българското външно министерство много внимателно е проверило какви точно са били думите му. Това заяви пред български медии във Вашингтон външният ни министър Екатерина Захариева.

Дипломатическо напрежение между България и Турция (ОБЗОР)
 
Тя коментира позиция на говорителя на турското външно министерство  Хами Аксой от вчера, в която той казва, че злонамерени кръгове се опитват чрез публикации в българските медии да наранят турско-българското приятелство. Припомняме, че преди дни в публична реч турският външен минитър Чавушоглу заяви, че Турция е била принудена да се намеси и България да промени Закона си  за вероизповеданията.

Турското външно министерство: Приятелството между Турция и България е поставено върху здрави основи
 
„Прочетох какво е казал говорителят на турското външно министерство. Предполагам, че това е някакъв странен начин на извинение. Всъщност това, което разбрах е, че не е имал това предвид министърът. Сами разбирате, че ние, за да реагираме, сме прочели много внимателно какво е казал. Не може да си позволи едно външно министерство да реагира само по медийни публикации, колкото и да има доверие в медиите. Ние сме видели много добре какво точно е казано преди да реагираме. Позитивното в това е, че има все пак позиция, че не е имал това предвид, очевидно. Но така или иначе, за да реагираме, ние сме видели много точно какво е казано“, коментира Екатерина Захариева.