/ iStock/Getty Images
Европейската комисия препоръчва облекчени процедури за личните предпазни средства, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/, предаде БТА.

Агенцията, като компетентен орган за надзор на пазара в областта на лични предпазни средства (ЛПС), информира всички заинтересовани лица, че на 16 март е била получена от ЕК "Препоръка на Европейската комисията относно оценката на съответствието и процедурите за надзор на пазара в контекста на заплахата от COVID-19", която е приета на 13 март 2020 г.

Задържаха хиляди маски и опаковки с антибактериален гел на Капитан Андреево

ЕК препоръчва редица действия в контекста на заплахата от вируса COVID-19, чрез които да се гарантират наличностите на пазара на ЛПС и медицински изделия. Те са от съществено значение за здравните работници, за оказващите първа помощ и за останалия медицински персонал, който полага усилия за овладяване на вируса и за ограничаване по-нататъшното му разпространение.

Предприемчив пловдивчанин произвеждал фалшиви маски, продавал ги по интернет (СНИМКА)

В препоръката на ЕК са включени: мерки за задаването на приоритет на процедурите за оценяване на съответствието на лични предпазни средства (ЛПС); възможност за позоваване на препоръки на СЗО за продукти, които са ЛПС и са произведени при използване на технически решения, различни от хармонизираните стандарти; използването на дерогации от процедури за оценяване на съответствието за медицински изделия, както и насоки за органите на държавите членки, извършващи надзор на пазара по отношение на личните предпазни средства или медицинските изделия.
БТА