ЕК ни върна националната стратегическа референтна рамка
ЕК ни върна националната стратегическа референтна рамка / netinfo

Националната стратегическа референтна рамка на България е върната за пренаписване от ЕК. Това е един от основните документи, с който предлагаме приоритетите си за финансиране от еврофондовете за периода 2005-2013.

Основаната забележка на евроекспертите е, че в документа, който се подготвя от финансовото министерство, няма ясно записани приоритети, съобщиха за Дарик радио членове на политическия кабинет на Министерство на финансите.

Рамката за подкрепа от ЕС предвижда за 7-годишен период страната ни да получи 11 млрд. евро, които трябва да бъдат усвоени на базата на предварително подготвени проекти, и в изпълнение на ясно записани и консенсусни национални приоритети.

Допълнително държавният бюджет трябва да отпусне около 15 на сто съфинасиране по проектите.

На срещата преди седмица, потвърдиха за Дарик радио, представителите на ЕК са препоръчали на екипа във финансовото министерство да пренапише приоритетите от секторните оперативни програми. Оценката на европейците е, че оперативните програми, които се изготвят от съответните министерства са приемливи, за разлика от документа на МФ.

На екипа на зам.-министър Любомир Дацов е даден едномесечен срок, в който да подготвят новия документ. Според информация на финансите, документът не е официално върнат, тъй като е бил изпратен неофициално за консултации в ЕК.