ЕК иска обяснения за заменките на гори у нас
ЕК иска обяснения за заменките на гори у нас / cнимкa: Sofia Photo Agency
ЕК иска обяснения за заменките на гори у нас
26312
ЕК иска обяснения за заменките на гори у нас
  • ЕК иска обяснения за заменките на гори у нас

Европейската комисия е поискала от България допълнителни разяснения по казуса със заменки на гори, за да може той да бъде разрешен. Това съобщи пред Дарик министърът на земеделието Мирослав Найденов, който беше в Брюксел, за да обсъди на място темата с експерти от комисията. Все още е рано да се каже, дали страната ни ще успее да избегне санкцията от над 55 млн. евро, която ни заплашва заради заменките.

„Основните изводи са, че комисията поиска допълнителни разяснения. И ще ги получи до няколко дни", обясни земеделският министър.

„Другият извод, който може би е най-важният, е това, че такова чудо „заменка" в ЕС няма и самата Европейска комисия се учи и търси начин за решение на този казус. Това беше една техническа среща, поискана от наша страна. Ние ще изпратим допълнително сведения към комисията, за да  можем, на базата на техните препоръки, да изготвим становище до 24 март. Окончателно становище, с което се надяваме да защитим максимално интересите на България", обясни още той.

Найденов уточни, че не може да даде категоричен отговор дали ще успеем да избегнем санкцията от над 55 млн. евро, с която ни заплашва комисията. „Мобилизиран е доста голям експертен потенциал. Но тъй като досега няма такъв прецедент, комисията също е в деликатна позиция. Но да се надяваме, че ще можем да се спасим от тези тежки санкции, които грозят България", обясни министърът.