/ БГНЕС
Мирослав Писов, един от петимата полицаи, осъдени в петък от ВКС на 7 години затвор, се предаде в полицията в Благоевград.

Писов пристигна с джип със свой приятел, даде брифинг пред репортерите, влезе в полицията, след кратък разговор със следовател се върна до колата, взе си сак с дрехи и влезе отново в сградата на ОДМВР.

БГНЕС


„Не зная дали тук или в прокуратурата трябва да се явя. Това, което се иска от нас, ще го направим – да се явим, както разбрахме от медиите и от другите хора, че е необходимо да ни задържат и да ни приведат в изпълнение на политическото решение на Лозан Панов. Да е жив и здрав“, каза Писов.

По 7 години затвор получиха петимата, обвинени за смъртта на Чората (ВИДЕО)

Той определи присъдата като политическа: „Идват евроизбори и групата на Лозан Панов трябва да направи така че през решенията, които те взимат, да взема държавната власт насилствено. Те искат да я вземат насилствено, защото не могат да я вземат с избори. Ние сме представители на българската държава, ние сме представители на МВР. Ние не сме осъдени лично като хора, а какво е осъдителното решение, не знаем, те не искат да го дадат. Ние как да обжалваме това нещо, те не искат да го дадат. Нашите адвокати не могат да получат решението, за да го обжалваме пред главния прокурор и пред ВКС. Искаме да видим какво е това решение! Вчера Боби го задържат, без да знаем какво е това решение. Аз получих телефонно обаждане, това е телефонна присъда. Казаха ми да се явим, за да ни задържат. Защото имало някакво решение, но и те самите не знаят, те не са и длъжни…

БГНЕС


Как могат да подозират, че ние можем да се укрием, при положение, че ние 14 години се отзоваваме на всяко тяхно повикване в съдебна зала.“

Правят седморна експертиза по делото за смъртта на Чората

Всеки един гражданин може да бъде поставен в тази ситуация, заяви Писов. Какво е това правораздаване, при положение, че един човек разказва за мракобесие. Ние нямаме проблем, ще влезем, ще изтърпим цялото наказание, ще отстояваме да излезе цялото дело в интернет, за да се види“, обясни Писов.

Според него това решение е все едно да осъдиш 17 български професори, които са казали, че смъртта на лицето няма връзка с действието на полицаите.

„Лозан Панов съдебен лекар ли е или се явява като моралния ментор на държавата“, попита Мирослав Писов. Той обясни, че Янко Граховски в сряда ще дойде от Германия, за да се предаде.
„Сега като вляза вътре ще кажа: „Идвам, за да се предам, защото ме преследват, без да знам, че ме преследват. И не искам да се укривам. Боби/Борислав Механджийски-б.р./ е в следствения арест. Те са казали, че трябва всички петима да сме тук да ни задържат, за да могат да ни предадат. Ама ти не съдиш петима като един човек. Такава колективна присъда няма в правораздаването“, оплака се Писов.

ВКС възобнови делото за смъртта на Чората през лятото


Според него това правосъдие е показване на мускули.

А този фин опит на прилагане на сила за завземане на властта в държавата е нов за Европа. Ще се обърнем за да кажем всичко, което знаем. Леко подсказах за катедралата, съдията на този свят се казва Иисус Христос, а не Лозан Панов. Ние бяхме част от едно мероприятие, при което една вечер някой на три ракии се сетил да прави нещо срещу държавата“, завърши Писов.
БГНЕС