Един от биячите на малкия Христо иска да го пуснат от затвора
Един от биячите на малкия Христо иска да го пуснат от затвора / снимка: БГНЕС, архив

Софийски градски съд ще гледа мярката на единия от двамата задържани за жестокия побой над 3-годишния Христо в столичния кв. "Зона Б-19".

В края на юли Софийският апелативен съд остави в ареста и двамата 18-годишни младежи Александър Донов и Патрик Първев. Сега единият от тях - Патрик Първев, e внесъл молба за изменение на мярката му за неотклонение "задържане под стража".

Двамата са обвинени в опит за убийство на 3-годишното дете.

Малкият Христо, който бе настанен в "Пирогов" в изключително тежко състояние и с опасност за живота, излезе от кома на 23 юли. Същия следобед Градският съд остави в ареста Александър и Патрик. По време на заседанието съдът се позова на доказателства, сред които свидетелски показания. Тогава стана ясно, че една от свидетелките чула видеоразговор между двамата, в който Александър казал на Патрик, че затворил 3-годишния Христо в шкаф.

Съдебно-медицинска експертиза показа многобройни наранявания по тялото и главата на момчето, които се дължат на удари с твърди, тъпи предмети. Различният цвят на кръвонасяданията дали основания да се заключи, че те са с давност 7 или 10 дни, преди Христо да влезе в болница.

Побоят над детето е нанесен в жилище в София в кв. "Зона Б-19", където Александър и Патрик са гледали детето. Майка му Невена Велинска е музикант и работи на кораби в Скандинавия. Тя плащала на Александър да се грижи за сина й. Патрик обаче се нанесъл в апартамента, след като майката заминала в чужбина на 26 юни. Първоначално бащата на Александър трябвало да се грижи за Христо, а Александър да помага, но впоследствие двете момчета започнали да гледат 3-годишното дете. По време на съдебното заседание на 23 юли Александър каза, че съжалява за случилото се.

Източник: БГНЕС