E. Кабаиванов: Издигнахме фигура с безспорен авторитет и морал
E. Кабаиванов: Издигнахме фигура с безспорен авторитет и морал / снимка: DarikNews.bg, Плевен

„Издигнахме Петър Стоянов като номинация за конституционен съдия, защото съм убеден, че ако той получи подкрепата на парламента, той ще бъде най сериозната кандидатура за председател на Конституционния съд, т.е., в СДС мислим винаги няколко крачки напред". Tова каза председателят на СДС Емил Кабаиванов на среща с журналисти в Плевен.

Той припомни, че през последните десет дни страната е свидетел на кризисната ситуация, която се създаде около избора на Венета Марковска, което е довело до един допълнителен удар върху международния имидж на България. Кабаиванов изрази убеденост, че това може да прерасне и в икономически санкции към България.

Той сподели, че в понеделник сутринта е поискал среща с премиера Бойко Борисов, на която е заявил намерението на СДС да излъчи кандидатура за председател на Конституционния съд.

„Думите на премиера бяха: Молбата ми е само кандидатурата да бъде достойна, за да не се повтаря това, което се случи с избора на Марковска", каза лидерът на СДС Кабаиванов.

Той обясни, че по-късно в понеделник са имали няколко разговора с Петър Стоянов и във вторник той е дошъл на Националния изпълнителен съвет, където след разговори са направили номинацията.

„За мен е съвсем естествено Петър Стоянов да поиска няколко дни време за размисъл, защото има достатъчно международни ангажименти", каза Кабаиванов и посочи някои от тях, сред които членство в няколко неправителствени организации, ангажиментът му във фондация „Клинтън", в която отговаря за Югоизточна Европа. Това налага срещи на международно ниво за да уведоми хората, с които работи, между които Бил Клинтън, ген. Уесли Кларк.

Емил Кабаиванов изтъкна, че са обсъждали и други кандидатури - добри юристи с авторитет, „но знаково издигнахме една фигура, която е с безспорен обществен авторитет и морал". Той каза още, че според него, това е един начин България да излезе от създадената кризисна ситуация и да се предотврати кризата на институциите.