/ netinfo
Държавата ще праща 4-годишните задължително на предучилищна
97188
Държавата ще праща 4-годишните задължително на предучилищна
  • Държавата ще праща 4-годишните задължително на предучилищна
4-годишните деца да ходят задължително на предучилищна. Това предвижда приетият от Министерския съвет план за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система. Така задължителното предучилищно образование става три, вместо две години, както е досега.
 
За да стане това обаче трябва да се приеме промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, обясни за Дарик Ваня Трайкова, експерт в дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в просветното ведомство.
 
Иначе стратегическият документ, приет днес, предвижда до края на 2020 г. 90% от децата на тази възраст да посещават детска градина. Неправителствени и родителски организации са категорично против задължителната предучилищна за четиригодишните.
 
Започва работата на комисиите, проследяващи ученици, които не ходят на училище

Увеличаването на задължителната предучилищна подготовка не променя условията, при които се обучават и отглеждат децата и към момента, поясни експертът в образователното министерство Ваня Трайкова.
 
"В момента около 80% от децата, които са на 4 години, посещават детска градина. Така че за тези деца, които ще бъдат в детската градина и през следващата година, нищо няма да се промени. Това е план за изпълнение на стратегията и не е нормативен акт. Т.е. увеличаването на този задължителен период може да се случи единствено и само с промяна в закона за предучилищното и училищното образование", обясни тя.
 
Въпросът с въвеждането на задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните деца предизвика недоволството на много родители. Той ще продължи да бъде обсъждан в различни формати, както с родителски, така и с учителски организации и когато има консенсус, тогава ще се премине към окончателното му приемане, обясни още Трайкова.
 
"Ние предвиждаме и анализ, който да гарантира, че, въвеждайки тази мярка, ще бъдат осигурени места за всички четиригодишни деца. Предвиждайки такава мярка общините също трябва да предприемат действия за осигуряване на места за всички деца", поясни тя.
 
Идея: Обвързват получаване на допълнителни помощи с ходенето на децата в училище

Мария Минчева от дирекция "Образование" към Столична община каза, че ако Стратегията влезе в сила, общината е готова да поеме всички деца, защото през последните години няма проблем с чакащи за детски градини, а само за ясли. Както и, че за детските градини няма райониране - родителите могат да запишат децата си там, където преценят. И все пак - има чакащи деца, но само за определени детски градини.
 
Неправителствени и родителски организации, които поискаха вето върху Закона за предучилищно и училищно образование при предишните правителства на ГЕРБ именно заради текстовете за задължителна предучилищна подготовка за четиригодишните деца продължават да са против.
 
16 400 българчета напуснали училище за година

"На практика няма неправителствени организации, които да подкрепят задължителната детска градина. Всички, които се занимават с детско развитие, смятат, че трябва да се обърне внимание по разнообразието на образователната система и на възможностите родителите или други хора да предлагат свободно разнообразни образователни услуги според нуждите на потребителите. Ние продължаваме да имаме образователна система, която работи по модела "един размер пасва на всички". Това очевидно не дава добри резултати и очевидно децата не стават по-умни, по-добре образовани, от това, че прекарват по-дълго в система, която изобщо нехае от какво те имат нужда", коментира Явор Ганчев от Национална мрежа на родителите.
 
"Трябва да има система, която отчита разнообразието от деца, не разнообразието от деца да се съобразява със системата, която е унифицирана и предлага едно и също нещо на всички, от което те нямат нужда", заяви още той.