на посещение в Сливен
на посещение в Сливен / Дарик Сливен
Близо 206 хиляди деца от цялата страна трябва да бъдат издирени и върнати в училище. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в Сливен. В сливенска област техният брой е 9700. „Този брой е максимален и не кореспондира с броя на преждевременно отпадналите ученици, които са около 130-150 хиляди или близо 14%”, уточни още просветния министър.

По думите му само работата на терен ще установи всяко дете къде е, дали в друг град,населено място или извън страната.  В Сливенска област са съставени всички екипи, които ще подпомагат записването на децата на детска градина и на училище, особено на тези от уязвимите групи. Екипите включват най-различни специалисти, медиатори, кметове ,а целта е чрез индивидуална работа с родителите да ги мотивират да включват децата си в образователния процес. Много е важна интервенцията в задължителната предучилищна възраст.

Основен проблем е, че децата, постъпвайки в първи клас не знаят български език защото не са били обхванати.  Сега механизмът предвижда социалните помощи да се дават в натура вместо кеш. Това обаче ще става по предписание на учителите, а както досега от социалните работници, обясни министър Вълчев и подчерта, че този „механизъм ще благоприятства взаимодействието между институциите”.

Усилията на образователното министерство за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст ще продължат. „Това не е еднократна кампания и трябва да се осигурява всякаква и обща и допълнителна подкрепа за личностното развитие.

Министърът на образованието Красимир Вълчев проведе среща-разговор с директори на детски градини и училища от областта, с представители на синдикални организации и институции, участници в Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.