Държавата да финансира метода ин витро, иска фондация
Държавата да финансира метода ин витро, иска фондация / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Държавата да поеме финансирането на поне три опита за оплождане ин витро на бездетна двойкa. Това поискаха от фондация „Искам бебе”. От там предложиха да се отпуснат 20 млн. лв от бюджетния излишък, с които би се помогнало раждането на около 2000 деца годишно по метода. По данни на фондацията около 270 000 са двойките, които имат проблеми със забременяването. Доктор Георги Стаменов, експерт във фондацията, каза, че около 5000 лева струва процедурата по изкуственото оплождане.

От фондация „Искам бебе" настояха държавата да поеме изцяло средствата за поне три опита за забременяване ин витро на двойки с репродуктивни проблеми, тъй като сегашната практика да се поема само един цикъл, чрез квотен принцип за определяне на двойките, не е достатъчна. Радина Велчева, председател на управителния съвет на фондацията, подчерта, че ин витро технологията, създадена преди трийсет години, е дала надежда на три милиона семейства в света, че ще се сдобият с деца и че методът е мощно оръжие в ръцете на медицината.

„Проблемът с нормалното зачеване в нашата страна е много голям”, подчерта д-р Георги Стаменов и допълни, че затова се дава предимство на български двойки, въпреки че има интерес и от чужденци, заради по-ниската цена на процедурата в България. „Даваме преференции на български двойки, защото проблемът е много голям у нас. Голяма част от идващите от чужбина са българи или българи от смесени бракове, които не са намерили успех в клиниките в страната, в която живеят или пък трябва да чакат дълго време в списъци", поясни д-р Стаменов.

За да се обърне по-голямо внимание на проблема с безплодието и прилагането на метода „ин витро” като решение, фондацията покани у нас англичанката Луиз Браун, първото дете, родено след ин витро оплождане. Тя пристигна в България заедно със съпруга й Уесли, с 18-месечния й им син Камерън и с майка й Лесли.

Луиз е проплакала на 25 юли преди 30 години в болница „Олдъм енд Дистрикт Дженерал" близо до Манчестър. Днес тя подчерта, че винаги е била нормален човек. „Имах едно съвсем нормално детство. Моите съученици се отнасяха към мен нормално. С изключение на интереса от пресата, всичко друго се е случвало като при всяко едно нормално дете. А сега работя на пълен работен ден, така че имам съвсем нормален живот", каза Луиз. Тя посъветва всички двойки да не се отказват от мечтите си да имат деца, така както не са се отказали родителите й.

На въпрос на Дарик радио дали се чувства рекламно лице на метода „ин витро”, Луиз Браун отвърна утвърдително: Мисля, че на практика да, точно по този начин стоят нещата. Когато в Англия се случи нещо свързано с метода „ин витро”, пресата веднага се свързва с мен, за да разбере какво аз мисля по въпроса. Така че, наистина май съм се превърнала в лицето на този метод.

В понеделник Луиз и семейството й ще участват в симпозиум по въпросите на демографската криза в България, който ще се проведе в гранд-хотел „София" в столицата.