/ МВР
На 18 септември 2019 г. следобед Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искания за налагане на мерки за неотклонение на тримата обвинени за участие в организирана престъпна група за трафик на оръжия и наркотици от България към Англия.

Заловиха престъпна група, изпращала оръжие и хероин в Англия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Съдът уважи изцяло исканията на прокуратурата и определи най-тежката мярка „Задържане под стража“ за ръководителя на групата – британски гражданин, и за един от участниците. За третия участник в групата обвинението поиска „Домашен арест“ заради тежко здравословно състояние и съдът прие изложените мотиви.

Френската полиция откри 2 милиона евро в колата на трафиканти на дрога

Тримата бяха задържани на 17 септември 2019 г. в София и в с. Бистрица при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП. По същото време в Англия бяха арестувани други трима британски граждани, свързани с престъпната група, действаща на българска територия.

След спецакция: Задържаха мъж за разпространение на високорискови наркотици (СНИМКИ)

Съвместните действия на българските и британските полицейски и съдебни органи бяха съгласувани. При неутрализирането на групата в България на 17 септември 2019 г. бяха иззети 53 пистолета със заличени номера (повечето от марките „Глок“ и „Макаров“), заглушители за много от тях, над 2000 патрона, бронежилетки, както и около 80 кг хероин в разфасовки от по 500 г. Те били пакетирани в кашони като колетни пратки и задържани от разследващите по време на товаренето им, преди да поемат към Англия.

България е изнесла оръжие за 1,5 милиарда лева

Основният начин на трафика на оръжие и наркотици е бил чрез пратки по куриерски фирми. По време на полицейската операция в Англия също са задържани оръжия и наркотици от предишна пратка.

В Турция задържаха нелегално превозвано оръжие за България

Целта на по-нататъшното разследване в България ще бъде разкриването на произхода на иззетите оръжия и наркотици.