ДПС ще оспорва в Страсбург решението на КС за депутатите
ДПС ще оспорва в Страсбург решението на КС за депутатите / снимка: БГНЕС
ДПС ще оспорва в Страсбург решението на КС за депутатите
26118
ДПС ще оспорва в Страсбург решението на КС за депутатите
  • ДПС ще оспорва в Страсбург решението на КС за депутатите

ДПС ще оспорва решението на Конституционния съд в Страсбург, според което изборът на трима депутати е незаконен, а ДПС губи един депутатски мандат, ГЕРБ получава един мандат, а персонални размествания ще има в Синята коалиция и РЗС, съобщи Христо Бисеров от партията. "В 14-дневен срок имаме право да обжалваме решението чрез съдействието на главния прокурор", коментира Бисеров и допълни, че партията ще поиска от Борис Велчев да внесе жалбата им в Конституционния съд. Ако това им бъде отказано, ще послужи за ново основание за атака на решението в съда по правата на човека в Страсбург.

От ДПС отбелязаха, че за първи път подобно съдебно решение ще бъде основание за дело в Страсбург и за първи път решение на Конституционния съд ще бъде обжалвано от политическа партия.

Христо Бисеров заяви, че според ДПС това решение на КС е "погрешно и неприемливо, порочно. Затова ще използваме всички средства за анулиране на решението".

От партията се обявиха против отнемането на един техен мандат с аргумента, че искането за образуване на подобно дело е недопустимо.

Лютви Местан обясни, че освен това лидерът на ДПС Ахмед Доган и депутати от движението са поискали да бъдат конституирани като страна по делото: "КС отказа право на защита на пряко засегнати от делото."

От ДПС прогнозираха, че решението на съда ще доведе до тежки политически последици, а мотивите на съда да касира част от вота в Турция могат да се окажат практика при гласуването и вътре в страната. Депутатите от движението отказаха да коментират дали имат съмнения за политически натиск при взимането на решението с мотива, че подозренията оставали за тях.

Конституционният съд обявява за незаконен избора на Мариана Даракчиева от кандидатската листа на "Синята коалиция" в 7 МИР Габрово, Рушен Мехмед Риза от кандидатската листа на Движението за права и свободи в 8 МИР Добрич и Атанас Марков Семов от кандидатската листа на РЗС в 23 МИР София. Причината е незаконосъобразност на проведените избори в 23 избирателни секции в Република Турция, в които са подадени 18 358 действителни гласа, които трябва да бъдат изключени от базата на разпределение на гласовете, въз основа на която се определят изборните резултати.