Доверчив мъж от Монтана финансира телефонни измамници
Доверчив мъж от Монтана финансира телефонни измамници / Thinkstock/Getty Images

Поредна телефонна измама е станала в Монтана вчера - мъж на 46 години от областния град е хвърлил плик с пари на измамник, чакащ под терасата му, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Към 15.00 ч. в съботния следобед неизвестен се е обадил по телефона на 46-годишен мъж от Монтана, представил се за "Инспектор Лазаров" от полицията и му казал, че участва в операция, с която ще бъде доказана вината на група телефонни измамници, излезли наскоро от ареста поради липса на доказателства.

Баба от Вършец отиде чак до Плевен да даде 20 000 лева на ало-измамници

Мнимият инспектор предупредил, че скоро измамниците ще му се обадят и ще му поискат пари. Той го посъветвал да им даде част от исканата сума и обещал, че скоро след това престъпниците ще бъдат задържани и той лично ще му върне парите. Малко след това на телефона му се обадила жена, която му казала, че трябва да даде 20 000 лева за спешна операция на негова близка. Жената казала, че човек чака под терасата му да хвърли парите.

Мъжът повярвал, събрал 1080 лева и ги хвърлил на човека под терасата. След това изчакал няколко часа и след като никой не му се обадил да върне парите - подал сигнал в полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

След серия от подобни телефонни измами полицията в Монтана напечата листовки с указания как възрастните хора да действат в случай на обаждания от непознати по телефона. Листовките бяха разпространени чрез кметовете в селата и чрез полицейските инспектори в кварталите в градовете.

Ако искате да се предпазите от капана на "Ало" измамниците, вижте това

Районното управление на МВР в Лом напечата стикери на които пише "Стоп, измама, не давай пари", които кварталните инспектори лепят на слушалките на домашните телефони на възрастни хора, при посещения в домовете им.

На 4 януари т.г. жена от Монтана даде 20 000 лева на измамници, а на 24 декември м.г. лекарка от Вършец даде 22 000 лева и множество златни бижута на измамник, който също се представил за полицай и обещал да спаси внука й от престъпници, готвещи покушение срещу него.