"Председателката на Народното събрание не трябва да се държи като болонка на някой сценарист, а като председател на парламента."

Това заяви от парламентарната трибуна Татяна Дончева от ИБГНИ по време на дебатите по проекторешението за оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за премиер. Дончева, която освен това е и заместничка на Ива Митева в НС, бе афектирана от решението на парламентарната шефка да напусне пленарната зала заедно с колегите си от "Има такъв народ".

Депутатите от „Има такъв народ“ напуснаха пленарната зала преди гласуването за оттегляне на проектокабинета (СНИМКИ)

Дебатите бяха предхождани от председателски съвет, на който Ива Митева е смачкала решението за Пламен Николов, което написала собственоръчно, призна по-късно самата тя.

"Смятам за проява за изключителна детинщина или инфантилност председателят на НС цял ден вчера да съставя акта, който днес прочете Хаджигенов, а тази сутрин на Председателския съвет да каже, че няма да го подпише, след като първо го подписа на друг лист. Ние не сме деца в детска градина. Автор на това предложение е председателят на парламента, който трябва да се държи като председател при всички случай, а не като болонка на някой сценарист", заяви ядосано Татяна Дончева.

Председателски съвет обсъди проекторешението за оттеглянето на Пламен Николов

"Г-жа Дончева ме нарече болонка. Болонката може да бъде приятел, но може да има и доста силен характер. Не се знае кога и какъв характер ще проявя". Това коментира няколко часа по-късно председателят на Народното събрание Ива Митева. 

Окончателно: Парламентът одобри оттеглянето на кабинета на „Има такъв народ“

Тя призна, че сутринта е действала под силна емоция, защото се е ядосала на ГЕРБ.

"ГЕРБ от 2 дни обясняват, че са инициатори на това решение и са казали, че трябва да има такова решение, изведнъж казват днес, че няма да подпишат такова решение. Ядосах се, бях го подписала. Смачках го и им казах, че ако се играе, ще се играе честно и ако сме единни, ще сме единни. И аз също няма да участвам в тази игра", обясни Митева.

Тя заяви още, че за нея гласуване на оттегляното е означавало мачкане на достойнството на кандидата за премиер. "Реших, че след като колегата Пламен Николов е оттеглил съгласието си, той има достойнство, нека да не мачкаме достойнството на хората", коментира още председателят на НС.