Доц. Здравка Валерианова: Ракът може да засегне всеки, важна е профилактиката
Доц. Здравка Валерианова: Ракът може да засегне всеки, важна е профилактиката / Деси Кулелиева

България е сред страните с умерено засягане от злокачествени заболявания, но има локализации, при които сме на челни позиции. Една от тях е ракът на маточната шийка, където бяхме на трето и второ, а сега сме на първо място по заболяемост и смъртност сред останалите страни-членки на Европейския съюз, заяви пред Дарик доц. Здравка Валерианова, изпълнителен директор на Националната онкологична болница в София.

В рамките на съвместния проект на BestDoctors.bg и Филипс България за ролята на иновациите в здравеопазването, тя коментира внедряването на иновативни методи на лечение, проблемите на онкологичната помощ и лекарските протести у нас, представи актуалните данни за броя на онкоболните в България и подчерта необходимостта от превенция на рака. По последни данни от Националния раков регистър в страната има 35 354 нови случая на рак за 2011 година и около 17 000 умирания.

Един от митовете е, че ракът е заболяване на богатите, на възрастните и високоразвитите индустриализирани общества. "Не, ракът е заболяване, което може да засегне всеки", обясни доц. Здравка Валерианова, като подчерта, че ракът е лечимо заболяване, когато се открие и лекува навреме. Друг от съществуващите митове е, че ракът е само здравен проблем. Според доц. Валерианова става дума за социален, икономически, финансов проблем - "той е проблем на всички, на цялото общество".

Цялото интервю четете тук.

Доц Здравка Валерианова Ракът може да засегне всеки важна е профилактиката
netinfo