До понеделник споразумение с роднините на болните от СПИН деца?
До понеделник споразумение с роднините на болните от СПИН деца? / снимка: Sofia Photo Agency

До понеделник да бъде подписано споразумението със семействата на заразените със СПИН либийски деца - за това изрази надежда министърът на външните работи Ивайло Калфин. Той очаква в събота българските медицински сестри да подпишат искането за помилване до Висшия съдебен съвет на Джамахирията.

Вицепремиерът и министър на външните работи очаква утре българските медицински сестри да подпишат искането до Висшия съдебен съвет на Джамахирията за помилване. В кулоарите на парламента той увери, че в момента в Либия се работи интензивно. В разговорите със семействата са ангажирани и либийското правителство, и фондация „Кадафи”.

Вицепремиерът не пожела да коментира детайли от разговорите, включително конкретни суми, които ще получат семействата. Министърът на външните работи не поиска да се ангажира и с прогноза за това кога сестрите ще бъдат у дома. Най-вероятно българките ще подпишат декларация, че няма да имат искания към либийската страна, което било практика при такъв тип споразумения.

Междувременно по-рано по време на парламентарния контрол стана ясно, че 85-90 процента е събираемостта на сега наложените глоби от КАТ – това съобщи премиерът Сергей Станишев в отговор на въпрос на „Атака”. По думите му масово се изплащали стари глоби.

Правителството ще предложи председател на Комисията за регулиране на съобщенията в кратки срокове, обяви отново Станишев. Мандатът на Георги Александров изтече през януари, от май той няма право да участва във вземането на решения от комисията. Министър-председателят отрече, че постът председател на Комисията за регулиране на съобщенията е въпрос на политически договорки от партиите от тройната коалиция, той лично щял да посочи наследника на Александров.