До 2-3 години престъпността у нас ще се дели на „криминална” и на „белите якички”
До 2-3 години престъпността у нас ще се дели на „криминална” и на „белите якички” / снимка: Sofia Photo Agency

До 2-3 години в България проблемът с престъпността в сегашния й вид ще бъде решен и тя ще се дели на “криминална” и на престъпност на “белите якички”, прогнозира директорът на Главната дирекция за борба с организираната престъпност главен комисар Ваньо Танов. Той допълни, че в момента няма ясно разграничение в България на двата вида престъпност.

Според Ваньо Танов ще се увеличи и фалшифицирането на български паспорти поради членството на страната ни в Европейския съюз.

По отношение на наркотрафика, според антимафиотите, анализите показват, че България вече не е основният транзит, през който преминават наркотичните вещества. По думите на полицаи, наркотиците, предназначени за Европа, вече минават през Гърция, Албания и другите балкански страни, както и по Черно море.

Засилен е фиктивният износ на цигари и алкохол с цел продажба вътре в страната. Увеличена е и контрабандата на вносни цигари, отчетоха още от МВР. По време на отчета вътрешният министър Румен Петков предложи Столична дирекция “Полиция” да стане главна дирекция.

По думите на министър Петков са водени разговори с директора на Столична дирекция “Полиция” Румен Стоянов и той е подкрепил това предложение. Министърът отхвърли твърденията, че директорът на ГДБОП Ваньо Танов ще бъде сменен.