/ БГНЕС
Диви свине нападат кюстендилските череши
97542
Диви свине нападат кюстендилските череши
  • Диви свине нападат кюстендилските череши
За изпочупени и унищожени черешови дървета от диви свине се оплакаха земеделски производители от село Драговищица, община Кюстендил. Набезите на дивите животни са се засилили през последните 10 дни. За да се предпазят от тях земеделските производители са си купили уред, наподобяващ оръдие, което гърми много силно на всеки шест минути, нарича се птицегон. Но не плаши дивите свине.
 
На един от земеделците - Георги Иванов, само за три дни са унищожени около 30 дръвчета. По-голямата част от тях са млади насаждения, като земеделските производители не могат да се обърнат и към ловците, тъй като отстрела на диво прасе е забранен.

ВИЖТЕ ТУК СНИМКИ ОТ НАБЕЗИТЕ НА ДИВИТЕ СВИНЕ

Иво Кирилов, Дарик Кюстендил

Георги Иванов заяви пред Дарик, че всяка година има унищожени между 30 и 50 дръвчета след набезите на дивите свине. "Нашият целогодишен труд с толкова много усилия отива на вятъра, повече от половината дървета са смазани и това е за поредна година. Какво ли не опитваме, за да можем да се отървем?! Сега използваме птицегон, който гърми доста силно, но те явно са свикнали с този гърмеж и продължават да се хранят. Прасето се качва нагоре, натиска дървото и го поваля. На старите дървета клоните, които са по-близо до земята, изправя се на задни крака, чупи и продължава", оплаква се още земеделецът, който не е единственият засегнат.

Изкупуването на ранните сортове череши в Кюстендилско започва от днес. Цената е 0.60 лв. за килограм. Заради високите температури се очаква активната кампания да започне в края на тази седмица. В Пловдив и Пазарджик кампанията вече е в ход, там късните сортове череши се изкупуват за 0.90 лв. за кг.
 
В прикачения звуков файл чуйте повече за проблема на земеделците