"Най-много инциденти стават заради човешките грешки. Ние с нашето действие или бездействие предизвикваме по някакъв начин тези инциденти. Основната идея, върху която се обединихме е, че ще се действа бързо". Това каза съветникът на премиера Кирил Петков по въпросите на пътната безопасност и популярен български автомобилен състезател Димитър Илиев. Той участва в провелата се днес координационна среща между различни отговорни институции, на която бяха обсъдени приоритетни политики в тази област и начертани конкретни стъпки за повишаване на пътната безопасност.  

"За първи път виждаме много ясна заявка от изпълнителната власт, в лицето на министър-председателят Кирил Петков, че пътната безопасност е основен приоритет. Идеята е да има една координация на ниво Министерски съвет. Трябва да сме честни със себе си, че когато липсва безопасност на пътя, в много случаи тя е свързана с корупционни модели. Корупцията убива на пътя", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев

Автомобилният състезател Димитър Илиев става част от екипа на Петков

"Безопасността на движението ни е основен приоритет. Освен трите работни групи, които сме направили, се стремим да даваме решения, които са в много по-глобален план – чрез решаване на проблемите за свързаността на държавата. Идеята на Министерството на транспорта е да можем да регулираме и управляваме трафика по такъв начин, че да не се създават кризисни ситуации в конфликтните точки", допълни заместник-министърът на транспорта и съобщенията Стоян Новаков.

"От гледна точка на Министерството на електронното управление, ключов фактор за подобряването на ситуацията с безопасността по пътищата е максималното дигитализиране на контролната дейност, така, че да бъде намален до минимум субективният фактор при нея. Това е една изключително революционна стъпка, която следва да бъде направена, но има потенциал да доведе до бързи резултати", заяви от своя страна заместник-министър на електронното управление е назначен Александър Йоловски.