В част от тях няма и вода
Вече трети ден десетки села в Ловешко са без ток, някои от тях и без вода, тъй като няма електричество за ВиК помпите. Клетките на мобилните оператори не работят. Едни от най-засегнатите села са Стефаново и Дъбрава, съобщи NOVA.

Хотелският комплекс в архитектурния резерват „Старо Стефаново” край Ловеч ще остане затворен за този уикенд. Причината - вече трети ден няма ток. Не работят и помпите, които захранват селото с вода. Тази събота и неделя селото ще остане без туристи. Всички резервации в къщите за гости на Иван Иванов са отменени. Проблемът на ресторантьора обаче е по-сериозен от липсата на туристи.

Имам доста електроуреди, които са скъпи изгоряха. Всички продукти, които имаме и съхраняваме трябва да бъдат изхвърлени. Нашите продукти са домашни, а това означава, че загубите ще бъдат чувствителни”, споделя той.

Липсата на ел.енергия е спряла и ВиК – помпите. „След като няма ток помпите ще замръзнат и оставяме населението без вода”, казва Иван Джуров – кметски наместник на селата Стефаново и Дъбрава.

7 села в Шуменско осъмнаха без ток

Клетките на мобилните оператори също не работят. Подобна е и ситуацията във врачанското село Горно Пещене. Христина е майка на дете с увреждания. Вече две нощи го наблюдава на свещи. Телефонът й няма покритие от вчера, а днес вече няма и батерия, за да може да позвъни на 112 при нужда от помощ.

„Нито телефон имаме, нито ток имаме, нито вода имаме. Недай си, Боже, посред нощ гърч да получи. Нито линейка може да викнем, нито комшия можем да викнем да ни закара”, казва Христина Дамянова, жител на Горно Пещене.

От ЧЕЗ казали, че захранването трябва да бъде възстановено до сряда.

„Ние срокове не даваме. Ще работим до пълното възстановяване. Уверението, което имам от хората ни по места е, че до края на деня навсякъде на ниво средно напрежение ще бъде възстановено захранването”, казва Бойко Чавдаров, мениджър управление на активи в ЧЕЗ.

Тежка зимна обстановка в Русенско: Военнослужещи оказват помощ на населението

Това, че в 14 ловешки села нямаше ток, не попречи на инкасаторите днес да засичат електромерите, което предизвика недоволство в местните. От електроразпределителното дружество обявиха, че общо 14 населени места в ловешко са все още без ток. Над 120 души работели на терен за отстраняване на авариите, предизвикан от единствения по-сериозен снеговалеж.

Заместник-кметът на Ловеч Даниел Колев съобщи, че се разчистват и повалени дървета и клони по общинската пътна мрежа и улиците на града, но всички пътища са проходими при зимни условия, няма бедстващи хора.

От републиканската пътна мрежа все още затворени заради навявания, са Троянският проход и пътищата Шипково - Рибарица, Деветаки - Брестово, информира директорът на Областното пътно управление Георги Грозданов. В някои райони пътната настилка е заледена, но се обработва, добави той.

В Ловешко снощи 12 от 14-те населени места в областта останаха без ток. В началото на снеговалежа повече от 20 села останаха без ток.

Тежка зимна обстановка в Габровско: Без ток, затруднено движение и неучебен ден за учениците

Екипите на ЧЕЗ работиха и през нощта. Имахме необходимият брой аварийни групи, както и достатъчно техника. Към 7 часа тази сутрин на територията на Община Ловеч без електроподаване има останали 4 населени места. В момента екипите продължават работа”. Това заяви Бойко Чавдаров – мениджър „Управление на активи" в ЧЕЗ.
„За съжаление, това са участъци с труден достъп и предвижването до аварийните участъци е бавно”, каза още той.

По думите му за последните два дни са били възстановени повече от 100 аварийни участъци.

Веднага изпратихме хора на място, които да преценят каква е ситуацията. Събрахме се хората от щаба, направихме анализ. В момента ток няма в селата Соколово, Хлебене, Смочан и Пустиня”, каза кметът на Ловеч Корнелия Маринова