Десетки коли се озоваха в капан в тунелите на магистрала „Люлин”
Десетки коли се озоваха в капан в тунелите на магистрала „Люлин” / снимка, архив: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Отвориха за движение магистрала „Люлин“
48439
Отвориха за движение магистрала „Люлин“
  • Отвориха за движение магистрала „Люлин“

Десетки коли са блокирани в тунелите на автомагистрала „Люлин", съобщи за Дарик Огнян Тунтев, който е попаднал за кратко в огромната колона от автомобили по аутобана. Автомагистралата е затворена за движение на моторни превозни средства в двете посоки, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура". Причината е почистване на пътното платно от обилния снеговалеж. Товарните автомобили са спрени, а останалите преминават през Владая. От Пътна полиция посъветваха пътуващите от София към Перник да отложат придвижването си за по-късен час.

Блокираните ТИР-ове са предизвикали колона от леки автомобили, които са останали в тунелите. Колите са с включени двигатели и отделят отровни газове за всички хора, попаднали в задръстването, коментира Огнян Тунтев. Той обясни, че магистралата не е почистена от снега и не е опесъчена. По пътя не е видял нито един снегорин, а само полицейски коли.

„Опитах, но не успях да мина по автомагистрала „Люлин". Между втория и третия тунел в посока София-Перник вече движението беше блокирано изцяло във втори тунел, тоест не може да се мине нито в едната, нито в другата посока. След половин час излезе от тунела по посока София ТИР с хасковска регистрация. Попитахме каква е причината да няма движение в двете посоки и той каза, че заради това, че е заледено и не е почистено ТИР-овете не могат да се движат и спират цялото движение", разказа Тунтев. Той допълни, че до първия тунел е било горе-долу добре, тежкотоварните камиони са били отклонени, но след това се усетило, че трасето не е опесъчено и почистено, върху настилката е заледена и просто движението по думите му е било невъзможно. Тунтев допълни, че колите, които не са влезли във втория тунел, са започнали да се връщат обратно по посока София.

По-рано през деня два ТИР-а се обърнаха на автомагистралата и попречиха на движението между Перник и София, заради което аутобанът беше затворен, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя напомни, че дълго време бе търсен изпълнител, който да се занимава с поддържането. Министърът обясни, че неслучайно е имало трудност с намирането на желаещи, тъй като магистралата е трудна за поддържане, тя е в район, който има много навявания и влага, много по-трудно се почиства и са необходими повече усилия и техника.

По останалата част от републиканските пътища движението е без ограничения, но съобразено със зимните условия заради продължаващия снеговалеж в по-голямата част от страната. 1114 машини почистват републиканската пътна мрежа от снега. Настилките са мокри, заснежени, а по усойните места и заледени. От пътната агенция увериха, че пътищата са обработени и опесъчени.