Десетки хиляди лева глоба за „Лукойл” заради разлива на бензин в Бургас
Десетки хиляди лева глоба за „Лукойл” заради разлива на бензин в Бургас / снимка: БГНЕС

Десетки хиляди лева глоба ще бъде наложена на „Лукойл Нефтохим" заради сериозния разлив на бензин в тръстиките край бургаския квартал „Долно Езерово", станал в сряда. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в ефира на „Здравей, България" по Нова телевизия.

Десетки тонове бензин се изляха край Бургас

Тя допълни, че размерът на санкцията ще бъде окончателно уточнен в четвъртък, след като се измери площта, засегната от разлива на изтеклите между 10 и 30 тона гориво.

Министърът на околната среда и водите и кметът на Бургас Димитър Николов посетиха тази сутрин отново мястото на бензиновия разлив.

Министър Василева каза, че към момента се установяват размерите на щетите, като работата на екипите по почистването на разлива продължава. Няма опасност от взрив или от възникване на пожар. Всички мерки са взети, добави Василева.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров каза, че замърсяването не застрашава питейните водоизточници и няма опасност за хората.

На мястото за справяне с инцидента е експертен екип на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите - Бургас. Там са представители на общинските власти, екипи от рафинерията, ВиК и пожарната. Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че е спряно подаването на бензин, по същата тръба се подава вода за дрениране.

Пътят "Долно Езерово" - Братово остава затворен. Използва се обходен маршрут през квартал "Горно Езерово".

Десетки тоново бензин се изляха в сряда от пробит продуктопровод на „Лукойл-Нефтохим". Разливът е станал близо до базата на логистичната фирма „Деспред". Заради сигурността на преминаващите и евентуална опасност от пожар или обгазяване кметът на Бургас Димитър Николов издаде заповед за затварянето на пътя „Долно Езерово-Братово".

Разлятото количество бензин е между 10 и 30 тона. Това съобщиха дежурните екипи на отдел "Екология" в община Бургас. От там информираха, че част от горивото е попаднало в река Чукарлийска.

В официално съобщение за инцидента от "Лукойл Нефтохими"-Бургас съобщиха, че криминален пробив на продуктопровода е най-вероятната причина за разлива на бензин.