/ БГНЕС
На пленарното заседание в петък депутатите ще обсъдят на второ четене промените в Закона за лечебните заведения.

Новите текстове са предложени от д-р Даниела Дариткова – депутат от ГЕРБ и председател на ресорната парламентарна комисия, а законодателната инициатива цели да уеднакви закона с този за публичните предприятия, по отношение на изискванията за избиране и назначаване на членове на органите за управление и контрол на държавните и общински лечебни заведения, както и на изискванията за предсрочното прекратяване на договора.

Така ще се избегнат съществуващите противоречия между двата закона и ще се създаде яснота по отношение на приложимите за лечебните заведения правни норми.

Една голяма част от изпълнителните директори на университетските болници преподават в съответните медицински университети, поради което, ако не бъдат приети предлаганите нормативни промени ще бъде ограничена възможността им да участват в обучението на студенти, докторанти и специализанти в областта на медицината и ще бъдат поставени в дискриминационни условия спрямо останалите лекари, работещи в болниците по трудово правоотношение.

В рамките на заседанието депутатите ще обсъдят и промени в Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти. Те целят уеднаквяване на срока на мандата на Националния съвет по качество на Българската асоциация на зъботехниците (БАЗ) и на Българската асоциация на помощник-фармацевтите (БАПФ) с мандата на другите органи на управление, избирани от конгреса на съответните съсловни организации.

По този начин ще се избегне свикването на извънредни конгреси за избор само на този орган, което значително би затруднило дейността на двете асоциации от организационна и финансова гледна точка.
БГНЕС