/ БГНЕС
Повече от час депутатите обсъждаха докога да продължи извънредното положение. Предложението на Министерския съвет за удължаване до 13 май доведе до критики от страна на опозицията. Червените поискаха анализ защо трябва да продължи толкова дълго извънредното положение и предложиха друг срок – 30 април.

„Обединени патриоти“ също поискаха удължаването да бъде до края на този месец и ако впоследствие е необходимо, парламентът отново да продължи извънредното положение.

Люти спорове в НС за депутатските заплати, партийната субсидия и новия дълг

Очаква се по-късно днес депутатите да вземат крайното решение след гласуване, след като обсъдят всички точки от дневния ред на пленарното заседание.

Здравният министър Кирил Ананиев защити предложението на правителството за удължаване на извънредното положение до 13 май като посочи, че нашата държава се бори с разпространяването на заразата, а социалната изолация може да намали натиска върху социалната и здравната система.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова припомни, че е постигнато съгласие на председателски съвет, преди да бъде удължен срокът, премиерът да дойде в парламента и да информира депутатите какъв е резултатът от мерките и защо се налага продължаване на извънредното положение. Нужен ни е задълбочен икономически, социален и финансов анализ, подчерта тя.

От ГЕРБ пък настояха БСП да излезе и ясно да каже дали са против противоепидемичните мерки.

„Не разбрах какво искате - да спрем извънредното положение, да отворим ресторантите, кафенетата, да разрешим на хората да ядат и пият. Само че след това, може да няма нито кой да яде и да пие, нито кой да му готви“, коментира Менда Стоянова

Според Стоянова именно днес трябва да се гласува удължаването на извънредното положение, за да имат бизнесът и хората яснота какво ще се случи следващия месец и да планират работата и съществуването си.

ВМРО иска край на извънредното положение на 1 май

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ цитира статистика, според която у нас 69 души на 1 милион са установените заразени, двама на един милион са починалите. Т.е. почти два пъти по-малко са установените заразени в България и три пъти по-малко починалите, което означава, че взетите мерки вършат работа, заключи той. Това е аргумент за Движението да гласува "за" по-дългия срок на извънредното положение - 13 май.

За финансовите, икономическите и социалните мерки е нужен анализ, данни от изпълнителната власт, защото в това положение нейна е отговорността, за да може НС да даде своя принос в борбата с пандемията, подчерта председателят на ДПС.

От името на "Воля" Веселин Марешки пък лансира идеята извънредното положение да е безсрочно т.е. да продължи колкото е необходимо.

"Спорът ни е за две седмици, които са политическа и историческа наносекунда, но вероятно за болестта са цялото й проявление от заразата до смъртта на някой уязвим", коментира и финансовият министър Владислав Горанов.